Ці кілька секретів допоможуть приготувати дуже смачні котлети

Який святковий стіл може бути без котлет? Зрази, биточки, пожарські, по-київськи і багато інших — у кухнях зустрічаються різні найменування цієї страви. Основа будь-якого виду котлет — якісний фарш. Але не менш важливою є й технологія приготування.

Про це пише Мій Світ, за матеріаламиUkr.Media.

Якщо коротко, то у кожного кулінарного етапу, що пов’язаний з котлетами, є свої секрети, починаючи з вибору м’яса і закінчуючи подачею до столу. Ці маленькі таємниці допоможуть вам отримати незабутній смак і аромат традиційної страви, до якої усі давно звикли, але яка попри це не стала менш улюбленою.

Правильно “складіть” фарш

М’ясо для фаршу потрібно обирати у міру жирне. Для різноманітності смаку кулінари радять змішувати різні види м’яса або різні частини одного виду. Намагайтеся, щоб жирна частина була вдвічі меншою, ніж пісна. Тобто на 1 кг нежирного м’яса беріть півкіло жирного або 300-350 г сала. Для курячого фаршу на кожен кілограмів філе сміливо додавайте півкіло свинячого сала, а ще краще — шпику (у ньому вже є усі необхідні спеції), оскільки куряча грудка більш суха порівняно зі свининою і навіть яловичиною.

Додайте у фарш інгредієнти для соковитості і міцності

Стандартний “набір” для соковитості і міцності котлет традиційно є таким: 1 яйце, 250 г розмоченого у молоці черствого батона і 1-2 ст. л. крижаної води. Більш досвідчені господині обмежуються додаванням у курячий фарш замість цілого яйця двох білків, оскільки жовток робить котлети щільнішими і жорсткішими. Однак у яловичий і свинячий фарш фахівці рекомендують додавати саме жовток, оскільки білок під час смаження швидко згортається і не дає котлетам потрібної соковитості. Ще одна хитрість — додавання у фарш замість батона тертої сирої картоплі. Крім “склеювання”, він виконує і “соковиту” функцію.

Не забудьте про приправи

Люди, які обізнані у спеціях і приправах, не можуть поскаржитися на несмачні котлети або будь-які інші страви. Наприклад, у свинячий фарш найкраще додати суміш перців, мелений коріандр, а для справжніх цінителів — зіру. “Полюбляють” перець і яловичі котлети, але до такого фаршу краще додати куркуму і сушений базилік. Куряче м’ясо найкраще поєднувати з каррі або хмелі-сунелі. Курячий і свинячий фарш не зіпсує і дрібно нарізаний часник. Котлети на основі фаршу з баранини готують значно рідше, але любителі цієї страви рекомендують приправляти його запашним перцем, імбиром, розмарином і шавлією.

Перемішайте і охолодіть

Повітряні, але при цьому пружні котлети можна отримати лише за допомогою ґрунтовного замішування фаршу, який повинен тривати не менше, ніж п’ять хвилин. Досвідчені кухарі рекомендують гарненько відбити масу перед тим, як починати ліплення. Інший важливий момент — охолодження. Фарш потрібно витримати у холодильнику хоча б 30 хвилин (а краще — годину): протягом цього часу він краще просочиться приправами.

Правильно підберіть панірування

Для невеликих хрустких котлет, які не будуть розігріватися, більше підійдуть панірувальні сухарі. У разі їх відсутності можна використати манну крупу або дрібні вівсяні пластівці. Для тушкованих котлет, а також варіанту з підливою більше підійдуть борошно або крохмаль.

Обсмажте і протушкуйте

Для утворення хрусткої скоринки котлети обсмажують на добре розігрітій сковороді з невеликою кількістю рослинної олії, перші 30 секунд — на сильному вогні. Потім вогонь зменшують до середнього і смажать ще хвилину. Потім перевертають котлети на інший бік і повторюють процес. В цілому первісне обсмажування котлет складе три хвилини. Потім їх смажать на середньому або повільному вогні. Другий варіант — додають трохи води і тушкують. Процес тушкування можна замінити на приготування у духовці, поставивши туди відповідний посуд з котлетами.

Подавайте до столу у “потрібний” час

Щойно приготовані котлети не варто одразу подавати до столу. Для того, щоб як слід відчути їх смак, дайте їм 10-15 хвилин настоятися.