Обов’язково збережіть цю інформацію! 10 найкращих рецептів компоту

Редакція сайту miysvit.pp.ua підготувала для вас 10 найкращих рецептів компоту на зиму і літо. Смачного!

Компот із малини

Відкриваючи взимку баночку ніжного, смачного, ароматного, легко впізнаваного компоту з малини, твоя сім’я отримає не просто ковток яскравого літа, але ще і заряд бадьорості та здоров’я!

До речі, існує цікава методика, як позбутися комах у ягодах: можна занурити малину на кілька хвилин у підсолену воду.

Компот із малини – інгредієнти з розрахунку на 3-литрову банку:

  • 700 г малини,
  • 250 г цукру,
  • 3 л води.

Компот із малини – приготування:

  1. Малину перебери, відкидаючи зіпсовані ягоди, сміття, листочки, гілочки і можливих комах.
  2. Поклади малину в друшляк і промий, швидко зануривши і витягнувши сито в ємність із водою. Залиш малину в друшляку і дай стекти воді.
  3. Приготуй цукровий сироп, закинувши цукор у воду і проваривши 5 хвилин.
  4. По підготовлених стерилізованих банках розклади малину, залий киплячим сиропом і закатай.
  5. Переверни банки з малиновим компотом догори дном, вкутай ковдрою і залиш до повного охолодження.
  6. Зберігай компот із малини в прохолодному темному місці бажано не більше 1 року, оскільки зернятка малини з часом можуть надати гіркоти компоту.

Смачного!

Компот із яблук

Сьогодні вашій увазі пропонується простий рецепт самостійного приготування своїми руками домашнього яблучного компоту. Зробити такий компот в домашніх умовах зможе навіть починаюча господиня. Як закрутити компот з яблук на зиму (рецепт з фото), розглянемо в покроковому рецепті компоту з яблук на зиму з фотографіями.

Інградієнти:

  • 1. яблука — 1 кг;
  • 2. цукор — 0,5 склянки;
  • 3. вода — 3 літри.

Компот із яблук приготування:

  1. На компот потрібно відібрати неушкоджені яблука середнього розміру. Після цього розсортувати так, щоб до однієї банки потрапили плоди одного сорту. Тепер яблука потрібно ретельно помити. Можна зняти шкірку (за бажанням). У цьому рецепті яблука консервуються з шкіркою. Дрібні плоди будемо консервувати цілком. Дуже великі яблука можна різати часточками. Як Вам більше подобається. Пам’ятайте, що почищені яблука темніють, тому їх потрібно покласти в холодну воду з дрібкою солі.
  2. Взяти банки для компоту. Ретельно їх помити, ошпарити окропом і просушити. Заповнити плодами банки до поверху. Потім в банки потрібно залити окропом до самого верху.
  3. Після цього потрібно відставити банку на добу. За цей час яблука просочаться рідиною. Кількість води в банці зменшиться. Потрібно буде підлити до самого краю кип’яченої води. Взяти невелику каструлю. Потім злити з банки рідину в каструлю. Додати цукор і довести сироп до кипіння. Цим киплячим сиропом залити яблука і закатати банку металевою кришкою.
  4. Тепер потрібно банку перевернути догори дном, укутати теплою ковдрою і залишити до тих пір, поки банка не охолоне. Після цього банки з компотом прибрати в льох. А взимку дістати банку з компотом з погреба, відкрити і насолоджуватися домашнім смачним компотом з яблук, зробленим своїми руками.

Компот з винограду

При заготівлі компоту з винограду на зиму, краще вибирати темні невеликі сорти. По-перше, він недорогий, а по-друге, такий виноград не надто придатний для їжі, а от для компоту він дуже добре підходить. І смак, і колір у напою виходить дуже приємний, ароматний, солодкий і не приторний.

Інгредієнти:

  • 800 г винограду,
  • 200 г цукру,
  • 2 л води.

Компот з винограду на зиму – приготування:

  1. Налий у каструлю воду з розрахунку 2 л на 3-літрову банку, постав на вогонь і скип’яти.
  2. Виноград ретельно помий, відокрем від гілочок, перебери і видали порчені ягоди.
  3. Наповни виноградом чисті підготовлені банки приблизно на 3/4.
  4. Окропом наповни банки до краю, накрий чистими кришками і залиш на 5-10 хвилин.
  5. Потім злий воду з винограду назад у каструлю і знову скип’яти.
  6. У банки з виноградом всип по 1 склянці цукру. Кількість цукру регулюй залежно від солодкості винограду.
  7. Прокип’яти кришки для закачування.
  8. Знову залий банки окропом до самого верху, закрий стерильними кришками і закатай.
  9. Переверни банки догори дном, закутай ковдрою і залиш до повного охолодження.
  10. Зберігати компот з винограду на зиму краще в темному прохолодному місці.

Смачного!

Компот із вишні

Натуральний свіжозварений і охолоджений компот із вишні набагато смачніше і корисніше за покупні магазинні соки. Ти згодна? Тоді давай разом приготуємо цей чудовий літній напій, тим більше, що зварити компот із вишні простіше простого!

Інгредієнти:

  • 2 л води,
  • 1 кг вишні,
  • 300 г цукру,

Компот із вишні – приготування:

  1. Вишню помий, перебери і почисти. Хоча кісточки можна і не видаляти, але тоді, подаючи готовий компот, не забудь, що ягоди з кісточками, і потрібно берегти зуби.
  2. Налий воду в каструлю, насип цукор, постав на вогонь і доведи до кипіння. Якщо вишня кисла, можеш додати ще цукру на свій розсуд.
  3. Слідом за цукром відправляй у киплячу воду вишню і знову доведи до кипіння.
  4. Провари буквально 1 хвилину і знімай каструлю з вогню.
  5. Компот із вишні накрий кришкою і залиш до повного охолодження, а потім можна ще поставити в холодильник, щоб у спеку вишневий компотик був холодніше. Але в цьому випадку бережи ще й горло!

Смачного!

Компот Із смородини з малиною и агрусом

Цею напій можна назвати « Липневій », так як самє в цею годину на грядці можна зібрати всі компоненти для компоту. Смородину можна використовуват будь-якого сорту.

Інгредієнти:

  • Смородина 200 грам
  • Малина 200 грам
  • Агрус 200 грам
  • Вода для компоту очищена 3 літри
  • Цукор 250 грам

Способ Приготування:

  1. Смородину помийте и засипте столовою ложкою Цукров. Малину розімніть ложкою.
  2. Підготуйте агрус. Очістіть його від жорстких хвостиків и добрее помийте. Покладіть його в каструлю, додайте цукру, залийте водою и поставте на вогонь.
  3. Як тільки вода закипить, опустіть в каструлю малину і смородину. Варіть компот п’ять хвилин, після чого зніміть його з вогню і дайте настоятися п’ять хвилин під закритою кришкою.

Смачного!

Копмот з полуниці

Полуничний компот на зиму приготувати дуже просто. Легкий та швидкий рецепт цього корисного напою. Скористайтеся нашими порадами, як зварити компот із полуниці, й насолоджуйтеся всю зиму смаком травневих ягід!

Індігрідієнти:

  • Полуниця — 3 кг
  • Вода — 2 л
  • Цукор — 600 г

Рецепт приготування:

  1. Промити ягоди в холодній воді. Залишити в друшляку, щоби стекла вода.
  2. Очистити полуницю від плодоніжок і листочків.
  3. Підготувати банки для компоту.
  4. Розкласти плоди в десять півлітрових банок. Кожну заповнити на ⅔ від загального об’єму.
  5. Прокип’ятити цукор з водою, поки він повністю не розтане.
  6. Залити полуницю гарячим сиропом.
  7. Накрити банки бляшаними кришками, щільно притиснути. Закатувати можна тільки після стерилізації.
  8. Розставити банки у великій широкій каструлі. Попередньо укрити дно дерев’яними дощечками, щоб банки не лопнули від високої температури.
  9. Стерилізувати 10 хв., починаючи відлік часу від моменту закипання води.
  10. Дістати компот із води. Закупорити. На м’якій, рівній поверхні поставити банки охолоджуватися.

Корисні поради:

  • Банки для приготування компоту потрібно підготувати заздалегідь.
  • Є два способи стерилізації. Перший — помити банки з содою та кип’ятити у воді. Другий — чисті банки залишити на час у духовій шафі. Важливо: щоб тара не лопнула від різкого перепаду температур, спочатку поставте банки і тільки потім увімкніть духовку для поступового нагрівання.
  • Не забудьте прокип’ятити кришки!
  • Чисті банки залишити догори дном на м’якому рушнику до використання.

Смачного!

Компот із персиків

Приготований таким чином компот із персиків на зиму за запропонованим рецептом виходить солодким, насиченим і надзвичайно ароматним. А самі персики – дуже ніжними завдяки тому, що вони очищені від волохатої шкірки.

Інгредієнти:

  • 3 кг персиків,
  • 300 г цукру з розрахунку на 1 л води,
  • лимонної кислоти на кінчик ножа.

Компот із персиків – приготування:

  1. Персики помий і перебери, відбираючи щільні не переспілі плоди.
  2. Перед тим як варити компот із персиків, їх бажано бланшувати, щоб позбавити від волохатої шкірки. Для цього занур персики на 1 хвилину в окріп, а потім у холодну воду.
  3. Очисти персики від шкірки, розріж на 2-4 частини в залежності від розміру і очисти від кісточок.
  4. Закинь фрукти в підготовлені стерилізовані банки, залий окропом, накрий кришками і залиш на 15 хвилин.
  5. Потім злий воду з банок в каструлю і додай цукор відповідно до зазначеної пропорції.
  6. Постав сироп на вогонь, доведи до кипіння і вари 5 хвилин.
  7. Залий персики киплячим сиропом і закатай.
  8. Переверни банки з персиковим компотом догори дном, вкутай рушником і залиш до повного охолодження.
  9. Зберігай компот із персиків у прохолодному темному місці.

Смачного!

Компот з абрикосів

Цим рудим фруктом можна насолоджуватися не тільки в сирому вигляді або в якості начинки для пирогів. Цікавих і смачних рецептів з абрикосами існує безліч.

Спробуй зварити абрикосовий компот, а для більшої духмяності додай апельсин – вийде дуже смачно.

Інгредієнти

  • 0,5 кг абрикосів,
  • 1 апельсин,
  • 300 г цукру,
  • 3 л води.

Компот з абрикосів – приготування:

  1. Абрикоси ретельно помий зі щіточкою, щоб добре відчистити волохатий верхній шар. Розріж на половинки і очисти від кісточок.
  2. З апельсина відіжми сік.
  3. Скип’яти воду, додай цукор і провари до розчинення.
  4. Потім закинь у киплячий сироп абрикоси, влий апельсиновий сік і провари протягом 10-15 хвилин.
  5. Ароматний, насичений і смачний компот з абрикосів готовий. Остуди його і подавай у склянках або чашках. Окремо в піалах можна подати абрикоси.

Смачного!

Компот із аличі

Компот з аличі буде прекрасним варіантом вітамінної заготовки на зиму. А якщо до цих плодах додати інші фрукти або ягоди, то отримаємо подвійну користь і цікавий насичений смак готового напою. Ваші домочадці по достоїнству оцінять вашу працю, коли спробують стаканчик запашної компоту зі смаком літа.

Інгредієнти:

  • червона алича з кісточками – 1,35 кг;
  • цукровий пісок – 0,35 кг;
  • вода фільтрована – 2,4 л.

Приготування

Банки вимиваємо розчином харчової соди і гарячою водою, а далі стерилізуємо на пару за десять хвилин кожну.

Аличу перебираємо, промиваємо в холодній воді, даємо гарненько стекти, і кидаємо в підготовлені раніше банки, заповнюючи їх на одну третину.

Воду прогріваємо до температури кипіння, заливаємо нею плоди, прикриваємо прокип’яченими кришками і залишаємо на двадцять хвилин. Потім повертаємо рідина в початкову ємність, скориставшись кришкою з отворами. Доводимо злиту воду до температури кипіння, додаємо цукровий пісок, розмішуємо до повного розчинення і розливаємо отриманий сироп у банки. Закорковуємо кришки, грунтовно закутуємо компотик теплою ковдрою, попередньо перевернувши банки догори дном, і залишаємо до повного охолодження.

Смачного!

Компот із груш

Щоб груша максимально зберегла свій колір і структуру, при приготуванні компоту рекомендується додавати в нього лимонну кислоту. Компот з лимонною кислотою виходить світлим, кисло-солодким і ароматним. Для такого компоту рекомендується використовувати трохи недозрілі груші, які мають щільну структуру і тонку шкірку. Якщо шкірка занадто груба, то готові груші вийдуть недостатньо ніжні. При розрахунку кількості цукру необхідно оцінювати ступінь солодощі та стиглості груш. А лимонна кислота забезпечить тривале зберігання, приємний смак і світлий компот.

Інгредієнти:

  • Груші – 10 кг.
  • Цукор – 200 г на літр сиропу.
  • Лимон – 2 шт.
  • Лимонна кислота – 3 ч. л.

Приготування:

Відберіть недозрілі груші без пошкоджень на шкірці. Промийте їх, після чого видаліть хвостики і пошкодження, якщо такі є. Підготовлені груші помістіть в миску і залийте їх окропом з додаванням лимонної кислоти. Дайте настоятися 10-15 хвилин.

Банки ретельно вимити, використовуючи соду або миючий засіб для посуду. Після чого обробіть їх окропом або поставте стерилізуватися на чайник. Також потрібно обробити і кришки, прокип’ятити їх 2-3 хвилини.

Викладіть груші в банки, додавши в кожну по 2-3 часточки лимона. Підкислений розчин, в якому бланшувалися груші, необхідно перелити в каструлю, попередньо виміряти кількість рідини, щоб розрахувати цукор. При необхідності можна додати води, щоб точно вистачило готового сиропу. Після закипання рідини необхідно додати 200 г цукру на кожен літр води.

Заливаємо сиропом банки з грушами, накриваємо кришками і ставимо стерилізуватися. Банку на три літри стерилізується приблизно 15-20 хвилин. Залишилося лише закатати, перевернути і поставити догори дном. Рекомендується укутати банки теплою ковдрою і залишити на добу. Після чого винести в прохолодне місце.

Смачного!

Не забудьте поділитися з друзями цими чудовими рецептами!

Що ви про це думаєте?

Не вдається скопіювати.