Домашня напівкопчена ковбаса

Багато кулінарів мають перевірені рецепти напівкопченої ковбаси. У домашніх умовах приготування цього продукту тривале і дуже трудомістке. Ми не будемо вам обіцяти просту технологію. Але те, що вам під силу його повторити – навіть не сумнівайтеся.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів

Необхідні продукти:

  • 0,3 кг. – нежирної яловичини;
  • 0,3 кг. – свинини нежирної;
  • 0,2 кг. – сала хребтового;
  • 0,2 кг. – свинини напівжирної;
  • черева яловича калібром – 32-40 мм;
  • 100 мл. – крижаної води;
  • 10 гр. – солі кухонної;
  • 10 гр. – нітритної солі з ПН 0,4-0,5%;
  • 10 гр. – цукру;
  • 8 гр. – перцю чорного і запашного (в сукупності)
  • 10 гр. – сухого часнику.
Домашня напівкопчена ковбаса

Ковбаса домашня: варіація на краківську

Наріжте м’ясо і сало кубиками 4х4 см, щоб вийшла смачна домашня напівкопчена ковбаса. Рецепт рівної і акуратної нарізки простий: використовуйте злегка підморожене м’ясо.

М’ясо (кожен вид окремо) посоліть двома видами солі, перемішайте.

Кожен вид м’яса викладіть шарами в миску, не змішуйте, адже вони будуть потім подрібнюватись окремо.

Накрийте миску, поставте в холодильник на 48 годин. Через 24 години перемішайте, залиште просолюватися на другу добу.

Потім пропустіть м’ясо свиняче на м’ясорубці. Використовуйте решітку з діаметром отворів близько 8 мм.

Сало подрібніть кубиками до 8 мм. Не економте час на нарізці, інакше рецепти напівкопченої ковбаси в домашніх умовах виходять з мало привабливою текстурою. Яловичину переріжте навпіл.

З’єднайте складові фаршу, додайте цукор, часник, перець чорний і запашний.

У фарш додайте крижану воду (а краще, якщо вона буде у вигляді снігу).

Вимішайте фарш до максимально однорідної консистенції. Краще використовувати машину для вимішування. Слідкуйте за температурою, не підвищуйте вище 12 градусів.

Тепер домашня напівкопчена ковбаса за рецептом наповнюється в оболонку. Використовуйте насадку м’ясорубки, так зручніше. Кінець залиште довший, зв’яжіть з початковим кінцем.

Одягніть ковбаси на кільце, залиште повесіти на 3-4 або 6-8 годин, якщо є час в запасі.

Тепер приступайте до копчення гарячим димом 3-5 годин. Температура копчення оптимально повинна становити близько 50 градусів.

Далі залиште кільця відпочити до 12 годин.

Розігрійте духовку до 80 градусів. Пропечіть кільця до внутрішньої температури 70 градусів.

Залиште відпочити на 24 години, потім ще прокоптіть холодним димом протягом 10 годин.

Підвісьте на провітрювання в сухому приміщенні без прямих сонячних променів на 3 доби.

Не вдається скопіювати.