Гуцульський метод засолювання сала, якому вже 84 роки
Засолювання сала за цим рецептом дуже просте, однак виходить дуже смачне.
Сало солоне по-гуцульськи – неймовірно популярний раніше, але на сьогоднішній день несправедливо забутий рецепт.
Сало може бути як “чистим”, так і з прошарками м’яса. Це залежить виключно від власних смакових уподобань.
Рецепт підходить і для засолювання сала, і для засолювання прошарку.
На кілограм м’ясного продукту (сало, прошарки) будуть потрібні:
- Сіль груба – 210 грам;
- Вода – 2 літри.
Покроковий рецепт приготування:
Унікальність рецепту полягає в тому, що ніякі спеції та прянощі, серед яких перець, кріп, пряні трави не додаються. Сало без них виходить досить смачне.
Якщо шматок сала великий, його потрібно нарізати на шматки по 200 – 250 грам. Це потрібно для того, щоб краще сало просолилося.
Спершу потрібно приготувати розсіл. Для цього в літрі води потрібно розчинити 100 г солі і довести до кипіння.
Потім розсіл остудити приблизно до 60 градусів і залити ним шматочки сала.
Накрити кришкою і прибрати в прохолодне місце (льох, нижня полиця холодильника) на три доби.
Через три дні розсіл треба злити. Шматочки сала обполоснути під проточною водою.
Знову приготувати розчин – у літрі води розчинити вже 110 г солі.
Залити ним шматочки сала, накрити кришкою та прибрати у темне та прохолодне місце, але вже на 21 день.
Після цього сало по-гуцульськи готове. Смачного!