Готую такий пиріг майже щотижня, випікається всього 10 хвилин

Такий пиріг в моїй родині користується досить великою популярністю, і з’їдається буквально за один присід. Я тільки іноді змінюю начинки!

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів

Сьогодні це картопля, сир і свіжа зелень, які відмінно поєднуються між собою і чудово доповнюють тонке рум’яне тісто. Готувати такий пиріг – одне задоволення, а їсти його – ще більшу насолоду!

І до того ж, випікається такий пиріг всього 10 хвилин! Спробуйте – я не сумніваюся, вам такий пиріг обов’язково сподобається!

Необхідні продукти:

Для тіста:

  • Кефір – 200 мл
  • Пшеничне борошно – 250-270 г
  • Соняшникова олія без запаху – 40 мл
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукровий пісок – 1 ч. л.
  • Сода – 1 ч л.

Для начинки:

  • Картопля – 300 г
  • Сир (твердий або сулугуні – на вибір) – 200 г
  • Свіжа зелень – за бажанням.

Також буде потрібно:

  • Яйце – 1 шт. (для змащування верху)

Як приготувати пиріг

Для початку зробимо деяку підготовку начинки – беремо картоплю, очищаємо її і ставимо варитися в підсоленій воді до готовності.

А тим часом починаємо готувати тісто. У будь-яку відповідну миску для замісу тіста наливаємо кефір, кімнатної температури (якщо тільки-тільки дістали з холодильника, можете злегка підігріти в мікрохвильовці). Додаємо сіль, цукор, вливаємо олію.

Все добре перемішуємо вінчиком.

В окрему миску просіваємо борошно, додаємо соду і добре розмішуємо. І в кілька підходів додаємо борошно в кефірну масу. Можливо, у вас піде трохи більше борошна. Але при цьому додаткова порція не повинна перевищувати 30-40 г, інакше тісто вийде забитим, жорстким.

Поступово замішуємо тісто. Воно вийде м’яким, однорідним і майже не прилипає до рук і робочої поверхні. Збираємо його в кулю, перекладаємо в поліетиленовий пакет або просто затягуємо миску з тістом харчовою плівкою і даємо «відпочити», поки далі буде готуватися начинка.

Готую такий пиріг майже щотижня, випікається всього 10 хвилин

Відварну картоплю розминаємо до консистенції пюре за допомогою м’ялки. Важливо не користуватися блендером, інакше у вас замість ніжного пюре вийде клейстер.

Далі на грубій терці прямо в миску з картоплею натираємо сир.

Додаємо дрібно посічену свіжу зелень.

Перемішуємо картопляно-сирну масу і пробуємо її. Якщо не вистачає солі – досолюємо. Звичайно ж, багато в чому смак начинки залежить від солоності сиру.

Готую такий пиріг майже щотижня, випікається всього 10 хвилин

І тепер починаємо формувати пиріг! Зручно формувати його прямо на деку, не забувши постелити на нього силіконовий антипригарний килимок або лист пергаменту. Трохи посипаємо поверхню борошном, викладаємо шар з тіста і руками розплющуємо його в коржик. Зверху викладаємо начинку.

Готую такий пиріг майже щотижня, випікається всього 10 хвилин

Потім збираємо краї коржа зверху, ретельно зчіплюючи їх між собою.

Готую такий пиріг майже щотижня, випікається всього 10 хвилин

Перевертаємо «швом» вниз і акуратно розминаємо руками до зразкового діаметра 30 см. По центру робимо невеликий круглий отвір пальцем. Зверху змащуємо пиріг збитим яйцем.

Готую такий пиріг майже щотижня, випікається всього 10 хвилин

Випікається такий пиріг в розігрітій до 220-230 градусів духовці протягом 10-12 хвилин до рум’яного верху. Готовому пирогу даємо трохи охолонути, нарізаємо і запрошуємо сім’ю пригоститися!

Готую такий пиріг майже щотижня, випікається всього 10 хвилин

Виходить дуже ситно і смачно. Готуйте, пробуйте, Смачного!

Не вдається скопіювати.