Ідеальний пиріг з пісочного тіста з сиром або джемом
Сьогодні готуємо смачний пісочний пиріг. Його можна спекти з начинкою з сиру, додавши в нього цедру лимона або апельсина, ізюм або курагу. Або як начинку використовуйте густий джем або варення.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка
Продукти:
Для тіста:
- борошно – 400 гр.
- вершкове масло – 200 гр.
- цукровий пісок – 150 гр.
- сіль – 1/2 ч. ложки
- розпушувач – 10 гр.
- ванілін – 1/2 пакетика
- яйце – 1 шт.
- сметана – 100 гр.
Для начинки:
- м’який сир – 500 гр.
- цукор-пісок – 150 гр.
- ванілін – 1/2 пакетика
- яйце – 1 шт. + 1 білок
- дрібно натерта цедра лимона – 1 ст. ложка
- жовток – 1 шт. для змазування
Як приготувати пиріг з пісочного тіста:
У борошно натираємо холодне вершкове масло в борошно. Перетираємо борошно з маслом руками в крихту.
Додаємо цукор, сіль, розпушувач і ванілін.
Додаємо яйце і сметану, замішуємо тісто. Спочатку тісто погано збирається в грудку, наберіться терпіння, масло почне танути і тісто стане однорідним в процесі перетирання. Сформуйте з тіста кулю, закрийте його плівкою і залиште тісто на столі.
Готуємо начинку. Додаємо до сиру цукровий пісок, яйце + білок (жовток залишаємо для змащення пирога), ванілін, дрібно-натерту цедру лимона, все добре перемішуємо. Якщо сирна начинка вийшла дуже рідка, то додайте в неї столову ложку борошна.
В якості начинки для такого пирога можна використовувати густий джем або варення. Загустити начинку можна борошном або крохмалем.
Відрізаємо від тіста четверту частину. Розкачуємо 3/4 тіста в коло діаметром 35 см на силіконовому килимку. Будемо робити пиріг з красивим бортиком і плетенкою.
Великою кришкою формуємо відбиток, залишаючи край 4-5см, робимо ножем надрізи-пелюстки шириною 2 см.
Край тіста підрівнюємо. Формуємо бортик пирога. Пелюстки піднімаємо, завертаємо і притискаємо. Можна оформити край пирога у вигляді косички.
Переносимо тісто на протвинь і викладаємо начинку на тісто. З 1/4 тіста формуємо плетенку і прикраси на верх пирога. Тісто змащуємо жовтком і випікаємо при температурі 180 градусів 45 хвилин. Смачного!