Капусняк за рецептом запорізьких козаків
Ви ніколи не замислювалися, чому наші предки були настільки здоровими та витривалими? Звичайно ж, завдяки активному способу життя і харчуванню. Взяти, приміром, запорізьких козаків, які славилися своїм богатирським здоров’ям і хоробрістю на весь світ.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Ukr.Media.
Про їх харчування ходить багато легенд, і більшість з них прийнято вважати правдою. Сьогодні ми підготували для вас страву, яку готували козаки, повертаючись з довгих походів і битв, – капусняк зі свининою та пшоном. Завдяки лише одному секретному інгредієнту він набуває неповторний смак і стає неймовірно ситним.
Інгредієнти:
- Свинина – 900 грам;
- Сало – 100 грам;
- Картопля – 500 грам;
- Цибуля – 3 шт.;
- Морква – 200 грам;
- Корінь петрушки – 100 грам;
- Селера – 100 грам;
- Квашена капуста – 500 грам;
- Пшоно – 40 грам;
- Часник – 1 зуб.;
- Лавровий лист – 1 шт.;
- Сіль – 1 ч. л.;
- Петрушка – 20 грам.
Приготування
Свинину промийте, покладіть в глибоку каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння на великому вогні. Зніміть піну, зменшіть вогонь і додайте одну цілу моркву і цибулину. Варіть все близько години під закритою кришкою. Готове м’ясо вийміть з бульйону.
Моркву, яка залишилася, цибулю, селеру і корінь петрушки очистіть і наріжте соломкою, а потім обсмажте в сковороді на вершковому маслі або на смальці до готовності.
Квашеную капусту промийте, відіжміть і тушкуйте на маленькому вогні, потроху додаючи бульйон. Поки вона тушиться, приготуйте секретний інгредієнт: в ступці або за допомогою блендера перетріть сало з зубчиком часнику, ріпчастою цибулею і зеленню петрушки.
Картоплю наріжте кубиками середнього розміру і відправте в бульйон. Коли вона буде практично готова, додайте до неї тушковану капусту і пшоно, а слідом пасеровані овочі.
За кілька хвилин до повної готовності капусняку додайте в нього нарізану шматочками свинину, мелене сало, лавровий лист і сіль. Потім вимкніть вогонь і залиште каструлю під закритою кришкою на 20-30 хвилин.
Готовий капусняк подавайте до столу гарячим з ложечкою сметани, подрібненою зеленню і свіжим чорним хлібом. Також за бажанням можете трохи прим’яти овочі, щоб страва вийшла густіша.