Маринуємо огірки без «заморочок» і стерилізації
Дуже просто маринуємо огірки. Я все життя використовую тільки цей спосіб маринування огірків. Цей спосіб найпростіший. Він перейшов до мене, так би мовити «у спадок» від мами, а їй від бабусі.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка
Головне, що мені в ньому подобається, це те, що не потрібно нічого стерилізувати, кип’ятити банки, кришки. Тому що головна особливість цього методу – збереження банок довго в гарячому вигляді.
Називається такий спосіб – метод подвійної заливки. У всякому разі так його називала мама, і так називаю я.
Отже, маринуємо огірки.
1. Миємо огірки.
2. Потрібно в городі нарвати листя чорної смородини, петрушки, кропу і 1 головку часнику. Часник потрібен з листям, тому що листя теж ріжемо в банку. А кріп потрібен з «парасольками», тому що вони найдухмяніші.
3. Потрібні такі спеції: лаврове листя, перець, гвоздика, запашний перець.
4. Миємо банки, кришки (з запасом, раптом якась кришка виявиться поганою). Ще знадобиться кришка з дірочками, зливати воду:
5. У всі банки розкладаємо спеції. На 1 л. банку: лаврове листя – 1 лист, перець – 2-3 горошку, гвоздика – 1-2 шт, лист чорної смородини – 1 шт, часник, петрушка і кріп.
6. Ставимо в каструлі кип’ятити воду. Просто воду.
7. Розкладаємо в банки огірки, зверху петрушка, часник, кріп і лист чорної смородини.
8. Заливаємо в банки гарячий (тільки що кипілий) кип’яток, прикриваємо кришкою. Залишаємо постояти на 30-40 хвилин.
9. Зливаємо воду з банок назад в каструлю.
10. Кип’ятимо злиту (запашну) воду. У неї додаємо (з розрахунку на 3 літрові банки або на одну 3-х літрову): 3-4 ст. ложки цукрового піску, 70 гр. великої солі.
11. Як закипить, додаємо в розсіл 1 неповну ст. ложку оцтової 70% есенції (або 6-7 ст. ложок 9% оцту).
12. Гарячим розсолом заливаємо огірки, закриваємо кришки, перевертаємо.
13. Укутуємо, щоб довго зберігалося тепло.
14. Залишаємо на добу.
15. Коли відкриєте, виявиться, що огірки все ще гарячі. Потрібно, щоб вони охололи, а потім прибираємо на зберігання (наприклад у підпілля).
16. Не забудьте наклеїти етикетку з датою. От і все!