Методи заготівлі полуниці на зиму без варіння зі збереженням смаку і аромату! Свіжа полуниця взимку
Як це не сумно, «полуничний» сезон влітку досить короткий. Тому важливо вчасно зробити запаси цієї ароматної ягоди на зиму. Пропонуємо кулінарні методи, при яких ягода не проходить термічну обробку і зберігає всі вітаміни.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
Насамперед важливо розсортувати полуницю по трьом контейнерам. У першому – добірна, пружна, бездоганна ягода. З неї буде приготовлений справжні ласощі.
У ємності №2 – така ж полуниця, але дрібніша розміром. Вона буде використана в цілому вигляді. І в ємності №3 – ягоди, які втратили форму, вони будуть подрібнені.
Заморожене полуничне пюре
Беремо некондиційну полуницю (з третьої ємності), миємо, просушуємо на лляній серветці і видаляємо плодоніжки.
У мисці подрібнюємо ягоди: за допомогою блендера, на м’ясорубці, в комбайні – як вам зручно.
Частину отриманої суміші переливаємо в невеликі контейнери або спеціальні пакети і ставимо на заморозку.
Можна з’єднати пюре з цукром. Використовувати отримане пюре можна при приготуванні найрізноманітніших десертів і напоїв.
Полуниця, протерта з цукром
У нас залишилося пюре з полуниці. Додаємо до нього цукор (на 1 кг ягід – до 1,5 кг цукру, залежить від солодкості полуниці). Старанно перемішуємо складу поки цукор повністю не розчиниться.
Розливаємо варення в сухі банки, закриваємо кришками (можна взяти капронові).
Тримаємо ласощі в холодильнику / морозильнику (але в цьому випадку не беремо скляну тару).
Ці ласощі носить назву «варення без варіння». Воно підійде для випічки, десертів, каш.
Полуниця, заморожена цілком
Миємо і просушують на лляній серветці ягоди, видаляємо плодоніжки.
Розподіляємо полуницю на підносах / дошках, накритих поліетиленом. Ягоди не кладемо тісно один до одного, інакше вони можуть змерзнути.
Полуницю ставимо в морозильну камеру.
Коли ягоди замерзнуть, не зволікаючи пересипаємо їх в пакети, пластикові ємності і тут же ставимо в морозилку.
Така полуниця підійде не тільки як оформлення солодких страв, а й для напоїв.
Чіпси з полуниці
Ці ласощі підійдуть для прикраси будь-яких солодких страв.
Дозрілі, але пружні ягоди промиваємо, повністю просушуємо на лляній серветці і зрізаємо хвостики.
Ягоди нарізаємо на пластинки (товщина 3-5 мм). Краще не різати всі ягоди одночасно (полуниця швидко пускає сік).
Розкладаємо щільно ягоди на пластикові сітки, решітки, силіконізований папір.
Ставимо полуницю на сушку в духовці, аерогрилі при t 60-80 градусів.
Час сушіння – орієнтовно 12 годин.
Найбільш акуратні пластинки з полуниці викладаємо в ємність зі скла з дуже щільною кришкою і зберігаємо в сухому середовищі.
Полунична пастила
Беремо некондиційну стиглу полуницю, миємо, даємо стекти волозі (просушувати не потрібно). Видаляємо ножем хвостики і подрібнюємо звичним для вас методом до пюреподібного стану.
У пастилу можна додати печені яблука, банани, м’яту, мед (на 1 кг пюре – 100-150 г іншого компонента).
Ретельно перемішуємо склад.
Піддони дігідратора тонко змащуємо соняшниковою олією без запаху і розливаємо рівний об’єм суміші по піддонам (приблизно по 400г). Пюре розрівнюємо і ставимо листи на просушку.
Виставляємо t 45-55 градусів. Для духової шафи – не вище 70 градусів. Готовність пастили визначаємо пальцями. Якщо вона вже готова, то буде сухою, пружною і не стане прилипати до рук.
Швидким рухом підчіплюємо листи з краю, вилучаємо їх з піддонів, формуючи в трубочки або довільно ріжемо.
Пастилу тримаємо або в холодильнику, або при кімнатній температурі в щільно закритій ємності.