Моя капуста взимку не гниє і не не покриває слизом. Розповідаю, що потрібно зробити
Виростивши багатий урожай капусти, перед городником виникає цілком закономірне питання про те, як зберегти овочі здоровими і свіжими якомога довше.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Школа Життя
На жаль, є у мене негативний досвід зберігання капусти, коли велика частина качанів просто згнила або покрилася слизом. Пам’ятаю в той рік, зневірившись, я взагалі вирішила, що більше не буду вирощувати капусту.
Але дякую моїй бабусі, вона мені наочно вказала на всі мої помилки, пояснила, як правильно зберігати капусту, щоб уникнути негативних наслідків. Із задоволенням розповім Вам про це.
Підготовка овоча
- збирати урожай капусти необхідно тільки тоді, коли в нічний час температура встановлюється в діапазоні від +5 до 0 градусів, але не падає нижче нульової позначки;
- найкраще вибрати для цього сухий, що не дощовий день;
- зрізати качани слід добре заточеним ножем;
- прибирати можна не більше 2-3 шарів верхнього листя, в іншому випадку качан почне гнити;
- необхідно уважно впорядкувати качани, залишивши тільки міцні качани, без будь-яких пошкоджень, які не підморожені і не мають ознак ураження шкідниками або захворюваннями.
Приміщення для зберігання
Я завжди відправляю на зиму капусту в підвал і вважаю, що це найкраще приміщення для зберігання цього овоча. Але, маючи в минулому негативний досвід, тепер я добре засвоїла, що перш ніж помістити капусту в підвал, його необхідно підготувати.
Один з найлютіших ворогів зберігаються овочів – утворюється в підвалі конденсат. Саме він і був то виною тому, що мої качани гнили і покривалися слизом. Щоб цього уникнути, я по всьому периметру льоху розкладаю старі газети, журнали, картон.
Ці матеріали добре вбирають вологу, а тому є ефективним засобом боротьби з конденсатом. Єдиний мінус, так це те, що раз в тиждень їх необхідно замінювати новими.
Як зберігати в ящиках
Для цього я беру дерев’яні ящики з численними бічними отворами і складаю в них качани капусти. Але перед цим кожен качан я загортаю в 3-4 шари паперу. Завдяки такому обгортанню качани не дотикаються один з одним.
Не варто загортати капусту в газети, оскільки є ймовірність, що типографська фарба може вбратися в овоч.
Умови зберігання
Оптимальна температура в межах від 0 до +2 градусів. З більш низькими показниками капуста може підмерзнути, втратити користь і смакові якості. Вологість повинна знаходитися в діапазоні від 80 до 90%.
При дотриманні всіх рекомендацій можна бути впевненим, що капуста довго буде залишатися свіжою і не буде псуватися.