М’ЯКА КАРАМЕЛЬ З ГОРІХАМИ ДЛЯ ТОРТІВ, ЧІЗКЕЙКІВ, ТАРТАЛЕТОК ТА ІНШИХ ДЕСЕРТІВ
Із такої карамелі можна робити прошарки для тортів, наповнювати тарти і тарталетки з пісочного тіста, вкривати замість глазурі торти і чізкейки, наповньвати капкейки і просто їсти ложкою.
А ще за цим рецептом можна зробити солону карамель або з кристалами солі.
Повідомляє miysvit.pp.ua, із посиланням на ibilingua.com
Карамель
- 200 г цукру
- 60 г води
- 1 ч. ложка яблучного оцту
- 150 мл вершків (жирних) (якщо дати 100 мл – буде тверда карамель)
- 80–100 г масла
- 250 г арахусу або інших горіхів
Цукор залити оцтом і водою у товстостінній каструльці, втримати 5 хв, поставити на невеликий (трішки менше середнього) вогонь. Не мішати!
Коли почне кипіти, можна тільки витирати боки каструльки силіконовим пензликом, змоченим у гарячій воді. Варити до кравого медово-бурштинового кольору.
Читайте також: Як спекти сирні булочки з яблуками на сніданок
Відставити з вогню, влити гарячі (але не кип’ятити їх!) вершки, помішати, додати порізане шматочками кімнатної температури масло, перемішати, додати арахіс або інші горіхи, перемішати. Готово.
Можна охолодити до кімнатної температури і використовувати. Або перелити і баночку і поставити у холодильник.
Якщо після цього загусне – злегка підігріти і карамель розм’якне.
Така карамель Виходить у холодильнику густою, а при кімнатній температурі злегка тягнеться.
Якщо потрібна рідша – можна додати більше вершків; якшо потрібна для поливання торта замість глазурі – додати трохи желатину; можна додати солі для пікантності (одночасно з маслом, якщо хочете зробити солону карамель, або вкінці – щоб збереглися кристали солі).
Можна робити прошарки у мусових тортах або у звичайних із коржами та кремом (тоді на корж треба нанести тонкий шар крему, далі шар карамелі і знову шар крему).