Натуральний томатний сік на зиму без соковижималки

Всім любителям натурального томатного соку покажу, як з стиглих літніх помідорів можна зробити таку заготовку на зиму, і насолоджуватися її чудовим смаком як мінімум до наступного врожаю.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Порадниця

Будемо готувати натуральний томатний сік без шкірки і насіння, який можна використовувати як для приготування різних страв, так і з задоволенням випити стаканчик-другий прохолодного, смачного апетитного напою.

Інгредієнти:

  • 10 кг помідорів (~ 7,5 л соку)
  • 10 г солі
  • 25 г цукру

приготування:

Для цього рецепта підійдуть червоні помідори будь-якого сорту, розміру і форми, головне, щоб вони були смачними і максимально стиглими – у мене в тазі 10 кілограмів.

Звичайно, найпростіше скористатися соковижималкою, що я зазвичай і роблю, проте не у всіх є такий помічник. В цьому випадку сік треба довести до кипіння, проварити 10-15 хвилин, при бажанні, додати за смаком сіль і цукор, розлити в будь-яку стерильну тару і закупорити.

Якщо немає соковижималки – томати миємо, видаляємо плодоніжки і всі пошкоджені ділянки, розрізаємо на такі шматочки, щоб можна було пропустити через м’ясорубку або подрібнити в кухонному комбайні, в блендері, а якщо немає ні того, іншого – просто проварити в каструлі і протерти через сито, або відправити в соковарку – тут всі засоби хороші.

Підготовлені помідори подрібнюємо, я скористаюся м’ясорубкою. Кількість соку безпосередньо залежить від соковитості і стиглості томатів, однак, перевагу краще віддавати менше водянистим сортам, тоді і сік буде густіший.

Вийшов чудовий густий томат, однак, в ньому залишилися шкірка і насіння, а нам потрібно від них позбутися, і, щоб це було легко зробити, томатну масу треба проварити.

Ставимо каструлю на плиту, доводимо до кипіння і, періодично помішуючи, кип’ятимо на середньому вогні 20 хвилин до м’якості, тоді маса легше протирається.

Каструлю бажано накрити кришкою, піну збирати не треба. Як тільки маса почне осідати на дно, а зверху з’явиться прозорий сік – це сигнал до того, що вже пора протирати.

Гарячу томатну масу протираємо через сито з допомогою ополоника, жорсткої силіконової лопатки або дерев’яним товкачем. Якщо у вашому розпорядженні є занурювальний блендер, то перед тим, як протирати, пробийте масу блендером і тоді це буде зробити набагато легше.

В результаті, в ситі залишаються тільки томатні насіння і шкірка, чистий сік зливаємо в каструлю. У підсумку, з 10 кг помідорів, вийшло 7,5 кг чистого соку – спеціально зважила на вагах.

Не вдається скопіювати.