Неймовірно смачі помідори по-вірменськи
Ця закуска готується з міцних, стиглих помідорів. Найкраще для неї підходять м’ясисті довгасті помідори, які називають «вершки» або «кулька». У них щільна шкірка, товстий шар м’якоті і мало соку – якраз те, що потрібно для цього рецепта. Цибуля підійде будь-яка, але краще щоб вона була гострих сортів – для більш насиченого і контрастного смаку. Зелень підбирайте з того, що є в наявності – підійде і петрушка, і кріп, і селера.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Наука і правда
Що стосується маринаду, то його потрібно пробувати і підлаштовувати під свій смак. Хтось любить щоб помідори були кислуваті, а хтось віддає перевагу солодким. У цьому рецепті смак у помідорів виходить м’яким, злегка солодкуватим, оцет не відчувається.
Інгредієнти:
- помідори з щільною шкіркою, м’ясисті;
- ріпчасту цибуля;
- зелень кропу, петрушки;
- рослинна олія без запаху;
- оцет 5-6% (якщо любите кислуваті гострі салати, то 9%);
- сіль і цукор;
- перець горошок, часник, лавровий лист (не обов’язково).
Приготування
Овочі беруться в будь-якій кількості і будь-яких пропорціях.
Маринад:
На літр води потрібно: 1 ст. л. солі і 2 ст. л. цукру. Оцту наливаємо 1 ст. л. За бажанням можна додати в маринад лавровий лист і перець горошок. Даємо маринаду закипіти.
Приготування:
Помідори миємо й розрізаємо навпіл. Вирізаємо ту частину, де плодоніжка. Якщо великі помідори, то ріжемо їх часточками (кожну половинку на 4-6 частин), середні і дрібні помідори розрізаємо на 2-4 частини. Ріпчасту цибулю чистимо. Ріжемо півкільцями, не дуже дрібно. Якщо цибуля невелика, то можна нарізати кільцями.
Банки потрібно простерилізувати будь-яким зручним для вас способом (в духовці, над парою, обпарити окропом). Покласти на дно шар помідорів, приблизно на третину від обсягу банки (якщо літрова, то менше). Далі укладаємо кільця цибулі і зелень. Так чергуємо шари до верху банки. Верхній шар робимо з помідорів. Розливаємо маринад по наповненим банкам. Наливайте так, щоб маринад злегка перелився через край.
Ставимо банки в каструлю (на дно каструлі поставте рушник). Наливаємо теплої води так, щоб вона доходила до «плічок» банок. Прикриваємо кришками (не влаштовувати!) І даємо воді в каструлі закипіти. З моменту закипання банки 0,5 л. стерилізуємо 10 хвилин, 1 л. – 15 хвилин. Дістаємо банки по одній. Знімаємо кришку, вливаємо столову ложку рослинної олії і закатуємо.
Готові баночки перевертаємо, залишаємо на 10-15 хвилин, щоб переконатися, що маринад не випливає. Потім загортаємо в теплу ковдру і залишаємо на добу. Після цього банки можна зберігати, як і будь-які закачування домашні, при кімнатній температурі.
Смачного!