Оригінальний рецепт грузинських хачапурі, готують у вигляді коржів з тіста з сиром. Виходить неймовірно смачно. Хочеться ще і ще
Дуже смачний коржик на дріжджовому тісті, з великою кількістю сиру!
РЕЦЕПТ:
Пшеничне борошно – 240 г
- Молоко – 50 мл.
- Вода – 100 мл.
- Дріжджі – 10 г пресованих або 3 г сухих (1ч.л.)
- Цукор – 1 ч. л.
- Сіль – 1/4 ч. л.
- Вершкове масло – 30 г
- Сир сулугуні – 250 г
- 1 жовток (для змащування) та вершкове масло
Тісто:
Воду змішуємо з молоком, нагріваємо, щоб суміш була теплою, не гарячою. Розчиняємо в ній дріжджі та цукор. Сухі дріжджі можна додати відразу в муку.
Залишаємо на 10-15 хвилин.
Вершкове масло потрібно розтопити. Залишаємо його охолонути.
У муку всипаємо сіль і вливаємо дріжджовий розчин. Замішую тісто.
Коли тісто збереться в грудку, вливаємо розтоплену олію і вмішуємо її в тісто. Вимішуємо 7-10 хвилин.
Можна замісити і в планетарному міксері, масло тоді додайте відразу.
Тісто кладемо в миску, змащену олією. Накриваємо, залишаємо для підйому на 1:00.
Для начинки сир натираємо на великій тертці. Ми використовували сулугуні, можна моцареллу (сир який плавиться). Або комбінувати сулугуні з м’яким сиром, наприклад адигейським.
Духовку розігріваємо до 230°С.
Тісто розкочуємо в невеликий коржик.
Викладаємо на неї сир, трохи залишаємо, щоб присипати хачапурі зверху.
Збираємо краї вгору і защипуємо.
Перевертаємо швом униз. І розкочуємо з одного й іншого боку.
Розкочуємо в коржик діаметром 25-26 см. З одного боку має бути отвір для виходу пари.
За допомогою качалки переносимо на лист, покритий пергаментом.
Змащуємо жовтком і присипаємо сиром, що залишився.
Випікати хачапурі потрібно при 230 ° С – 10 хвилин + при 240 ° С – 5 хвилин. Орієнтуйтесь на духовку.
Коржик повинен добре підрум’янитися. Ще гарячу змащуємо шматочком вершкового масла.
Подаємо з запалу з жару!