Перевіряємо якість сиру правильно

Підробка сиру — це поширена ситуація. Навіть купуючи сир в перевірених магазинах, запросто можна нарватися на підробку.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Ukr.Media.

Тому варто згадати 6 способів, завдяки яким натуральність сиру вийде перевіряти в домашніх умовах.

Увага на етикетку

Чомусь багато людей ігнорують інформацію на етикетці, вважаючи, що виробники не будуть нічого вказувати, а даремно.

Натуральний сир має тільки одну назву “сир”. Якщо на упаковці “сирний” або “сироподібний”, тут все говорить за себе.

У складі натурального сиру може зустрічатися:

  • молоко,
  • сіль,
  • кисломолочні закваски,
  • сичужний фермент.

Навіть в натуральний сир можуть додавати різні консерванти і барвники. Лякатися цього не варто, адже багато хімічні компоненти покращують смак і дозволяють зберігати більш тривалий час.

Якщо йдеться про сирний продукт, то в його складі можна зустріти:

  • не більше 20% молока,
  • крохмаль,
  • кокосову олію,
  • пальмову олію,
  • білки рослинного походження,
  • замінники молочного жиру.

У більшості випадків досить прочитати упаковку, щоб визначити реальну якість продукту.

Зовнішній вигляд і смак

Натуральний сир повинен пахнути молоком. Звичайно, якщо вести розмову про магазинні сири, то виробники додають різні речовини, щоб збільшити термін придатності. Але, молочні нотки повинні відчуватися завжди.

Можна згадати ще один цікавий факт: при кімнатній температурі натуральний сир починає швидко псуватися, а на ньому утворюється тверда кірка.

У сирного продукту є кілька особливостей:

  • кислий запах, який можна порівнювати з хімічним.
  • дивний присмак. Зазвичай, він не має нічого спільного з молоком.
  • “гумова” консистенція.

Перевірка ультрафіолетом

Ультрафіолет дозволяє виявити рослинні жири. Вони себе покажуть у вигляді синіх маленьких плям. Звичайно, натуральний сир світитися не повинен.

Особливу увагу слід приділяти якісному ультрафіолету. Якщо в лампі є подібна функція, з імовірністю в 95% ультрафіолет не справжній.

Перевірка йодом

Є проста перевірка, яка дозволяє переконатися в наявності молочних продуктів:

  1. капнути кілька крапель на сир,
  2. почекати близько 10 хвилин,
  3. оцінити зміни кольору.

Якщо в складі велика кількість крохмалю, продукт стає темно-синім/зеленим. Якщо крохмалю немає, то залишаться коричневі або помаранчеві сліди.

Скочування

Це один з найпростіших і ефективних способів, який дозволяє визначити якість сиру. Досить спробувати скачати невеликий шматок сиру.

Якщо він легко скочується і м’який — продукт не якісний. Справжній сир не вийде скачати або надати йому певну форму, адже він почне кришитися.

Основні ознаки неякісного сиру

Можна згадати кілька основних ознак:

  • неоднорідна консистенція.
  • немає еластичності. Це означає, що сир відразу ламається, а не гнеться. Але, таке зустрічається не так часто.
  • на сирі мало очок або вони відсутні. Звичайно, є сорти сиру, в яких їх немає.

При покупці слід пам’ятати про вартість. Натуральний сир не може коштувати дешево за замовчуванням.

Не вдається скопіювати.