Подвоюємо урожай кабачків за допомогою біостимулятора
Нове дослідження показало, що кремній майже вдвічі збільшив вагу плодів кабачка і допоміг зміцнити рослину проти борошнистої роси, інформує Ukr.Media.
Дослідження на фермах, проведене експертами з Університету Хартфордшира, було спрямоване на встановлення зв’язку між поглинанням кремнію та продуктивністю рослин кабачка, повідомляє британський агрономічний портал.
Отримані результати подають надію будь-якому виробнику, який прагне поліпшити здоров’я рослин і вагу кабачків, одночасно пом’якшуючи вплив борошнистої роси.
У дослідженні використовувалося 40 мл кремнієвого біостимулятора в концентрації 0,2%, який вносився у ґрунт щотижня протягом восьми тижнів, результати порівнювали з контрольним зразком, де рослинам давали деіонізовану воду в тому ж обсязі, що і обробленим, щоб гарантувати, що рослини отримують однакову кількість вологи.
Середня вага кабачків, оброблених біостимулятором із кремнієм, склала 180 грамів, що порівняно з контролем (95 грамів) показує — додавання кремнію майже подвоїло вагу плодів.
Дослідження також виявило вплив борошнистої роси на рослини. Шляхом підрахунку листя з’ясувалося, що майже протягом усіх восьми тижнів у рослин, посилених кремнієм, було менше зараженого листя.
«Кремній зміцнює кореневу систему та щільність листя кабачків, роблячи рослину стійкішою. На прикладі інших плодових культур, таких як полуниця, ми бачили, що це може допомогти зменшити пошкодження борошнистої роси, що також допомагає рослині виробляти більші, щільніші і тяжкі плоди», — сказав доктор Ейвіс Холл з Університету Хартфордшира.
Додавання кремнію також допомогло обробленим рослинам дати більше кабачків, і до четвертого тижня середня кількість плодів склала майже шість, порівняно з необробленими рослинами, які за цей час дали лише чотири.
«Дослідження показує, що кремній може прискорити зростання та полегшити стрес рослин. Він пропонує стійкіший спосіб підвищення врожайності, і його слід враховувати тим, хто шукає біологічні, а не хімічні способи покращення здоров’я та продуктивності рослин», — сказав доктор Холл.