При такій обрізці винограду ви завжди будете з урожаєм

Постараємося максимально зрозуміло пояснити механізм обрізки в текстовому варіанті.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Наука і правда

Даний тип обрізки забезпечить Вас хорошим урожаєм винограду і підійде для початківців виноградарів.

Обрізку виноградубудемо проводити на прикладі куща винограду «Іларія».

При такому типі обрізки винограду Вам не потрібно буде особливо замислюватися про такі поняття, як сучок заміщення, полярність і так далі.

Запам’ятайте!

Основне правило при будь-якому типі обрізки винограду, щоб отримати хороший урожай – це не нашкодити!

Для того щоб не нашкодити, в першу чергу починаючому виноградарю необхідно знати і розуміти два основних поняття:

  1. Що таке рукав?
  2. Що таке плодова лоза?

Простими словами, Рукав винограду – це багаторічна деревина, яка, як правило, зростає від голови куща і яка не приносить нам урожай.

Плодові лози – це пагони, які виросли і визріли в цьому році, і які будуть давати нам урожай наступного року. Як правило, вони ростуть з рукавів (багаторічної деревини), але вони можуть рости і прямо від голови куща.

При класичній обрізці винограду рукав (багаторічна деревина) повинен закінчуватися плодовою лозою, на якій ми плануємо отримати урожай.

Так, як ми не практикуємо обрізку винограду на сучок заміщення, залишаємо на одному рукаві дві плодових лози.

Як правило, потрібно залишати ті плодові лози, які знаходяться на рукаві ближче до голови куща.

Якщо брати більш далекі плодові лози рукав буде подовжуватися, а лози тікатимуть на периферію.

Після того, як ми вибрали плодові лози , які потрібно залишити, нам необхідно визначитися, на скільки бурньок їх обрізати.

Одну лозу обрізаємо на шість бурньок (залишаємо на плодовій лозі 6 бруньок), а другу плодову лозу обрізаємо на 14 бруньок (залишаю на плодової лозі 14 бруньок).

Така велика кількість бруньок на другий плодовій лозі нам необхідна для перестраховки, щоб в наступному році сто відсотків бути з урожаєм.

Якщо з погодними умовами все буде добре і у нас в роботу включаться всі бруньки на плодовій лозі, для уникнення перевантаження виноградного куща зайві бруньки (пагони) ми видалимо при нормуванні.

В результаті після такої обрізки ми отримуємо рукав, на якому у нас є дві плодові лози на одній плодовій лозі у нас 6 бруньок, а на інший плодової лозі у нас 14 бруньок.

Аналогічні дії по обрізці нам потрібно повторити на рукавах що залишилися на виноградному кущі.

Сподіваємося, дана методика обрізки допоможе Вам правильно підготувати свої кущі винограду на наступний рік, і це дозволить Вам отримати хороший урожай.