Пишні та повітряні пончики в духовці, без смаження
Приготуйте та порадуйте своїх рідних смачною домашньою випічкою!
Нам потрібно:
- дріжджі сухі – 7 гр. (Сирих – 20 гр.)
- молоко – 200 мл.
- цукор – 50 гр.
- вершкове масло – 50 гр.
- яйце – 1 шт.
- борошно пшеничне – 400-450 р.н.
- сіль – 0,5 ч.л.
- ванільний цукор – 1 ч.л.
- яйце + 1 год. молока для змащування пончиків
- цукрова пудра для посипання
Покроковий рецепт приготування:
У мисці змішати тепле молоко, цукор, сухі дріжджі. Якщо ви не впевнені у своїх дріжджах залиште суміш хвилин на 15, якщо рідина покриється бульбашками, то дріжджі хороші можна замішувати тісто, якщо пінної шапочки не буде, значить дріжджі не активні і їх потрібно замінити на інші.
Додати яйце та ванільний цукор, все добре перемішати. Щоб тісто не забити борошном, просіємо спочатку 400 гр. борошна (за потреби додайте ще 50 гр.), додати сіль, перемішуємо.
Додати в тісто м’яке вершкове масло, замісити тісто. Тісто м’яке і не липне до рук. Миску для тіста змастити олією, накрити тісто плівкою і поставити в тепле місце на 1 годину для підйому.
Тісто, що підійшло, скласти конвертом, накрити плівкою або серветкою і залишити на столі хвилин на 15. Робочу поверхню присипати трохи борошном, тісто розкотити в пласт завтовшки 0,5 див. Вирізати з тіста кружечки однакового розміру за допомогою форми діаметром 8 см (можна склянкою або келихом). Усередині кіл (кондитерською насадкою або кришечкою від пластикової пляшки) вирізати маленькі кружечки. Із залишків тіста теж сформувати пончики.
Викладаємо пончики на лист застелений пергаментним папером на відстані один від одного. Накрити серветкою та дати постояти 30 хвилин. Потім можна змастити молоком та яйцем, для рум’яності.
Випікати пончики в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 190 градусів приблизно 15 хвилин до рум’яності. Як тільки пончики зарум’янилися, дістати з духовки і перекласти на ґрати до повного остигання. Зверху пончики посипати цукровою пудрою.