Рецепт, перевірений роками, вдається з першого разу, виходить дуже ніжний і повітряний. Готується дуже просто
Пиріг “Сюрприз”: рецепт, перевірений роками, вдається з першого разу, виходить дуже ніжний і повітряний. Дуже смакує до чаю. Начинка просто незрівнянна і готується швидко, можна використовувати для звичайних пиріжків.
Для тіста:
- Молоко -150мол.
- Дріжджі сирі -20гр. або сухі 8гр)
- вершкове масло -100гр.
- яйця -3шт.
- Цукор -4ст.л
- Сіль -1/3ч.
- Борошно -500-550гр.
Для начинки:
- Яблука -4 шт.
- Вершкове масло -20гр.
- Кориця -1/2ч.л
- Цукор -80гр.
- Вода -2ст.л
- Родзинки – 50-100гр.
- Крохмаль -1,5 ст.л
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Приготуємо опару, наливаємо в миску 150 мл. теплого молока, кладемо 1ст. цукру, 20гр сирих дріжджів чи сухих 8 гр.
Додаємо 100гр просіяного борошна, і перемішуємо до однорідності, поставимо в тепле місце для підняття на 15-20 хвилин.
Поки опара піднімається, розтопимо 100 г вершкового масла, додаємо 3ст.л. цукру трохи солі, перемішаємо. Розбиваємо 3 яйця та перемішуємо. Якраз підійшла опара, додаємо її до яєчно-масляної суміші та перемішуємо.
Додаємо поступово просіяне борошно 450 грам. Борошна знадобиться трохи менше або більше, залежить від розміру яєць і самого борошна. Тісто має получитися м’яке, еластичне до рук не липне. Забираємо тісто для підйому в тепле місце на 1 годину, ми ставимо в духовку і встановлюємо температуру 40-50 градусів. Як тісто збільшиться в 2-3 рази, обминаємо його і ставимо ще на 30 хвилин.
За цей час приготуємо начинку. 4 яблука очистимо від шкірки, видаляємо серединку і наріжемо кубиками. Сковороду добре розігріємо, кладемо 20 грам вершкового масла, розтопимо його. Додаємо половину ч. л. кориці та 80 грам цукру. Перемішуємо.
Кладемо яблука та вливаємо 2ст.л. води, все перемішуємо, доводимо до кипіння і дамо залишити хвилини 2 не більше, додаємо півтори ст. л. крохмалю в нас картопляний.
Перемішуємо, знімаємо з вогню і додаємо 100 грам попередньо замочених родзинок, перемішаємо і дамо охолонути. Начинка готова. Тісто підійшло вдруге, кладемо його на стіл, розділимо його на 12 частин, кожна частина вагою приблизно по 9 гр. Беремо один колобок, руками робимо коржик, кладемо начинку та закріплюємо.
Беремо форму, змащуємо олією. Кладемо підготовлені колобки у формі квітки. Дамо трохи піднятися, хвилин 15, беремо сире яйце і змащуємо пиріг.
Ставимо в розігріту духовку і випікаємо при 180 градусах 30-35 хвилин, готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою. Витягаємо з форми, дамо йому охолонути.