Рецепт смачного пирога з вишнею в духовці
Пиріг з вишнею в духовці зі здобного тіста – так звана «плетена випічка» – завжди займала центральне місце в нашій кухні. Моя бабуся пам’ятає, що її мати часто пекла різні види плетеного хліба – з різними солодкими і солоними начинками, або навіть просто без начинки. Ця випічка називалася «плетенка».
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Вподобайка
Інгредієнти:
Для тіста:
- 300 г борошна;
- 125 мл молока;
- 15 г свіжих дріжджів;
- 1 яйце;
- 5 ст. ложок цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ст. ложка соняшникової олії;
- 1 ч. ложка ванільного цукру (або екстракту);
- дрібка солі.
Для начинки:
- 400 г вишні;
- 3-5 ст. ложок цукру;
- 1-2 ст. ложки крохмалю;
- 1 яєчний жовток – для змазування;
- цукрова пудра – для обсипання.
Процес приготування:
Почніть з приготування опари – основи для вашого здобного дріжджового тіста. У мисці змішайте тепле молоко, 1 столову ложку цукру, 2 столові ложки борошна і дріжджі.
Накрийте поліетиленовою плівкою і залиште в теплому місці на півгодини, щоб дріжджі активувалися. Суміш повинна збільшуватися в розмірах і злегка спінитися і пузиритися – це вказує на те, що дріжджі якісні і добре піднімуть тісто.
Потім додайте в опару одне яйце, цукор, що залишився, ванільний цукор або екстракт, а також олію і дрібку солі. Збийте суміш віночком до однорідної маси, додайте решту просіяне борошно і починайте місити тісто міксером за допомогою насадки «гак» або просто руками.
Нарешті, додайте м’яке вершкове масло, помісіть тісто ще пару хвилин і скачайте в кулю. Зверніть увагу на консистенцію: ви повинні отримати не липке, але все ж дуже м’яке і еластичне тісто.
Покладіть кульку у велику чисту миску, змащену маслом, і дайте йому піднятися під поліетиленовою плівкою в теплому місці протягом години. Потім пробийте підняте тісто, знову скачайте його в кулю і залиште для другого підйому ще приблизно на годину.
Тим часом вийміть кісточки з вишень, додайте до них дрібку кукурудзяного крохмалю і відкладіть в сторону.
Потім злегка посипте поверхню столу борошном, розкачайте тісто в великий овал і посипте середню частину пласта кукурудзяним крохмалем.
Викладіть вишні прямо на кукурудзяний крохмаль, посипте ягоди невеликою кількістю цукру, а потім ще трохи кукурудзяного крохмалю, щоб начинка не підтікала під час випічки. Далі зробіть паралельні надрізи по краях тіста, як показано на фото.
Щоб зробити обплетення, спочатку загніть на начинку верхні і нижні смужки. Потім починайте складати бічні смужки поверх ягід: одну праву, іншу ліву, праву, ліву – поки не закінчите плести «косу».
Накрийте вишневу «косу» чистим кухонним рушником і дайте їй відпочити і піднятися – приблизно на 20 хвилин. Потім акуратно змастіть її яєчним жовтком, змішаним зі столовою ложкою молока або води.
Випікайте вишневий пиріг в розігрітій духовці близько 25-30 хвилин при температурі 180 ° C, поки «коса» не стане густо золотисто-коричневої і глянсовою зверху.
Останній крок найскладніший. Потрібно дочекатися, поки «коса» повністю охолоне. Якщо розріжете її гарячою, пишне тісто може злипнутися, а начинка потече. Остиглу вишневу «косу» щедро посипте цукровою пудрою і насолоджуйтеся. Смачного!