Рецепт солоних хрумких огірків на зиму з горілкою
Останнім часом широкого розголосу набули численні рецепти заготівлі огірків на зиму з горілкою. Але чомусь більшість з них стосується саме маринадів з оцтом в складі. Адже наша стародавня традиція — це в першу чергу соління і квашення в бочках. Сьогодні йтиметься саме про засол, інформує Ukr.Media.
У традиційних рецептах консервантом виступає сіль крупного помелу. Її високі концентрації в розсолі з урахуванням грамотно проведеної первісної стерилізації банок стримують розвиток шкідливої мікрофлори. Але іноді все ж відбувається здуття банок, помутніння розсолу, огірки всередині при цьому швидко перетворюються в м’якушки, внаслідок чого повністю зникає їх характерний хрускіт.
Щоб звести можливі втрати заготовок при зберіганні до мінімуму, до складу розсолу слід додати всього близько 1-2% горілки. Такої кількості цілком достатньо для гальмування процесів бродіння, але при цьому продукт не набуває скільки-небудь значущих алкогольних характеристик.
Всі солять огірки по-різному, наш рецепт з горілкою наступний:
На дно з-літрової банки попередньо вимитої, стерилізованої і висушеної кладемо 1 лист хрону.
Слідом додаємо 5-7 листів чорної смородини.
Далі йде 1 кріп разом з парасолькою і стеблом (стебло ріжемо на невеликі частини).
Часнику кладемо 4 зубчики.
Огірки перед засолкою вимочуємо у воді протягом 2-4 годин (це важливо для хрускоту), а потім зрізаємо у кожного з обох сторін кінчики. Вниз банки намагаємося покласти ті плоди, що побільше, а зверху — ті, що менші.
Зверху знову додаємо листя хрону, пару листків смородини, насипаємо 3 ст. л. солі крупного помелу, кладемо марлю.
У такому вигляді наші огірки стоять при кімнатній температурі рівно 3 дні. Періодично з марлі треба знімати ложкою пінку, яка утворилася.
Після цього розсіл зливаємо в невелику каструльку, доводимо до кипіння і тримаємо на повільному вогні буквально 3-4 хвилини.
Додаємо в банку 50 мл горілки, зверху відразу ж заливаємо гарячий розсіл з каструлі і, не втрачаючи часу, закатуємо кришки. Перевіряємо герметичність, перевертаючи банки. Після повного охолодження заготовки прибираємо на зберігання.
Тепер трохи пояснень, чому ми кип’ятимо. Багато рецептів ігнорують кип’ятіння повністю, але ця додаткова міра вкрай важлива для надійної стерилізації. Просто солі і горілки може виявитися мало для того, щоб огірки не псувалися.
До того ж даний метод дозволяє зберігати заготовки в умовах міської квартири, без наявності підвалу або вільного місця в холодильнику (зрозуміло, що терміни при такому зберіганні будуть менше). Тому якщо банку відразу нікуди ставити, нічого, якщо вона деякий час постоїть де-небудь на підлозі або на полиці у вбиральні.
Після місяця зберігання небалувані огірки на горілці готові для використання за прямим призначенням. Вміст алкоголю в готовому продукті менше 1%.