Робимо мангал з газового балона: покрокова інструкція виготовлення
Привіт шановні читачі та гості сайту. В даній статті ми покажемо вам як зробити мангал з газового балона.
Великій компанії, яка приїхала на дачу, потрібен солідний мангал. Стандартні конструкції з тонкої сталі, пропоновані в магазинах, для цього не підходять.
Повідомляє miysvit.pp.ua, із посиланням на Добрий господар
Смажити шашлики, стейки на багатті, примостивши їх на цеглу, незручно. Будувати стаціонарну споруду для барбекю з пічкою і дахом зважиться не кожен.
Поміркувавши над цим, домашній умілець приходить до висновку, що найкращий варіант — своїми руками зробити мангал з газового балона.
Все починається з різання балона
Товсті стінки такої ємності прослужать не один рік. Її розміри оптимально підходять для розкладки шампурів. Висоту нескладно підібрати під свій зріст так, щоб в процесі приготування не довелося гнути спину.
Вам також сподобається: ?
Як отримати до 60% економії дров? Ось декілька простих секретів!
Існує безліч різновидів жаровень і коптилен, зроблених з газових балонів. Давайте познайомимося з ними і поговоримо про те, як самостійно можна втілити в життя вподобаний варіант.
Незалежно від обраної конструкції, перший крок з виготовлення мангалу – різання старого балони з-під пропану ємністю 50 літрів. Відразу ж кидатися на нього з болгаркою ми не радимо. У цій справі потрібно дотримуватись правил безпеки. Залишки газу, які є в кожній ємності, при контакті з іскрами і повітрям можуть вибухнути.
Тому спочатку доведеться вручну відкрутити кран. Видалення штуцера на старому балоні – операція не завжди проста, оскільки він міцно «прикипає» до корпусу. Спробувати зрушити його можна за допомогою ріжкового розвідного ключа, ударяючи по ручці молотком.
Якщо кран не піддається, то використовують інший інструмент – розвідний водопровідний ключ і сталеву трубу в якості важеля.
Під дією такого потужного зусилля будь-яка різьба здається. Для того, щоб ємність не прокручувалася, з іншого боку до її днища кріплять куточок.
Для полегшення відкручування можна нанести на місце контакту крана з корпусом «ВэДэшку» і почекати пару годин, поки різьба не откиснет.
Після цього ємність повільно наповнюють водою. Вона витісняє горючу газо-повітряну суміш, виключаючи ризик вибуху при різанні.
Після цього воду зливають, а кран ставлять на місце і приступають до розмітки корпусу.
З одного боку на корпусі балона є довгий шов. Він буде «маяком» для першої лінії різу. Другу межу проводять на іншій стороні так, щоб вона опинилася навпроти першої і відступають від неї вгору на 8 см. Це буде друга лінія вірізу.
Зробивши розмітку по кресленню, беруться за болгарку та прорізають стінки, відокремлюючи частина корпусу. Вона буде використовуватися в якості відкидної кришки.
Важливий нюанс! Різати корпус потрібно акуратно поруч зі швом так, щоб не пошкодити сталеве кільце, яке знаходиться під ним. Воно буде служити упором для кришки, щоб та не провалювалася в жаровню.
На нижньому фото в лівій частині ємності видно кільце. Якби майстер пройшов болгаркою поруч зі швом, то воно залишилося б на місці і служило упором. Виправити допущений промах нескладно: треба наварити сталеві смуги зверху на кришку.
Наступний етап — видалення штуцера. Його обрізають урівень з корпусом.
Видаляють задирки шліфувальним колом.
Подальший порядок роботи залежить від того, як ви маєте намір використовувати мангал: тільки для смаження або скомбінувати його з коптильнею. Ці операції ми розглянемо після огляду готових конструкцій.
Приклади мангалів з газових балонів
Найпростіший спосіб перетворити газову ємність в жаровню – розрізати її навпіл, просвердлити в боковинах отвори для повітря і приварити до днища чотири ніжки.
Найпопулярніший у майстрів варіант – вирізання боковини корпусу і перетворення її в дверцята. Вона допоможе довше зберегти високу температуру при смаженні.
Для зручності транспортування дві ніжки потрібно забезпечити колесами, а третю використовувати в якості упору. Ручку для перевезення можна зробити довшою і закріпити на ній дощечку для посуду і приправ.
Краща станина для жаровні виходить зі старої станини швейної машинки. Вона знижує центр ваги конструкції, оберігаючи її від перевертання.
Кований декор і бокова труба для відводу диму покращують зовнішній вигляд і функціональність мангалу.
Зробивши димову парасольку над жаровнею, два столики з боків і посадивши її на гнуті сталеві ніжки, ми отримаємо більш солідну споруда. Особливої необхідності в додатковому навісі немає, однак його наявність покращує зовнішній вигляд.
Вам також сподобається: ?
Найбільш ефективні способи відгодівлі вашої свині для набору маси
Наш огляд продовжує саморобний мангал-коптильня з газових балонів. Він являє собою комбінацію з двох ємностей: 50-ти літрової і 20 літрової. Менша розміщується нижче основної, з’єднується з нею через невелике віконце і використовується як генератор диму. Для поліпшення тяги роблять високу димову трубу.
Більш просунутий варіант — установка третьої вертикальної ємності. В ній розвішують продукти для холодного копчення. Загальна місткість такої конструкції достатня для того, щоб готувати м’ясні і рибні делікатеси про запас.
Займаючи почесне місце на ділянці, мангал стає предметом загальної уваги. Багато умільців прикрашають його в міру своєї фантазії.
Найпопулярніший варіант – конструкція у вигляді паровоза. Вогонь і дим, що виходять з жаровні як не можна краще вписуються в цей образ.
Генератор диму можна поставить поперек у відділенні машиніста», а можна природно впровадити його в загальний локомотивний дизайн.
Обтічна форма ємності наводить на думку про підводний човен. Представляємо вашій увазі цікавий приклад реалізації подібної ідеї.
Одному майстру газова ємність нагадала підводний корабель, а іншому прийшла на розум асоціація з поросям. Втілити її у металі не представляє особливої праці.
Познайомившись із зразками народного мистецтва, перейдемо до розгляду практичного питання, як своїми руками зробити барбекю з газового балона і коптильню на його основі.
Покрокова інструкція
Початкові операції по розмітці і різанні балона ми описали на початку статті. Тепер доповнимо нашу інструкцію фотографіями і пояснимо подальші дії.
Петлі до корпусу жаровні зручніше приварювати до моменту відділення кришки, прорізавши лінію на зворотному боці корпусу. У цьому випадку вони без перекосів стануть на своє місце. На іншій стороні до кришки приварюється ручка із сталевого прутка.
Якщо з боку петель не поставити обмежувач, то дверці при відкриванні впадуть назад і діставати їх буде незручно. В якості упорів можна використовувати короткий обрізок куточка, приваривши його посередині між петлями.
Піддувальні можна просвердлити отвори, але легше зробити їх за допомогою болгарки у вигляді вертикальних прорізів.
Для установки шампурів на ребрах жаровні роблять трикутні вирізи або ж свердлять отвори в корпусі з кроком 5-7 см.
Ніжки для мангала можна виготовити двома способами:
— «По-простому» з шматків арматури або труби, приваривши їх до днища;
— Зробивши підставку з профільних труб та гнутої смуги, на яку ляже балон.
Для прискорення процесу смаження кришку слід закривати. В цьому випадку для відводу диму в торці ємності доведеться зробити отвір і вварити в нього трубу.
Мангал-коптильня відрізняється від звичайної жаровні наявністю димогенераторного відділення. Для цієї мети найчастіше використовують балон об’ємом 20 літрів. Намітивши отвір для пропускання диму, його вирізають болгаркою.
Таку ж операцію проробляють і з великою ємністю. Після цього їх стикають з допомогою зварювання. Великий балон ставлять на ніжки.
Окресливши контури кришок їх вирізають із корпусів і ставлять на петлі. У торці великої ємності роблять отвір під димову трубу і вварюють її.
Всередині балонів роблять полички з куточка і кладуть на них грати з товстого дроту. Ззаду в корпусі димогенератора свердлять отвори і ставлять поворотну заслінку для регулювання тяги. Аналогічну заслінку кріплять на трубі.
Знавці радять поставити на корпус основної камери датчик температури (верхній переділ вимірювання +350 С). Він допоможе точно контролювати процес копчення і отримати продукцію відмінної якості.
Завершує роботу фарбування конструкції термостійкою сумішшю.
Редакція сайту вдячна Вам за те, що читаєте нас! Ми стараємося зробити наш вміст, максимально корисним для Вас!