Що можна і не можна ставити на стіл на Щедрий вечір з 13 на 14 січня 2020 року
Цього дня народ традиційно накривав багаті столи, з м’ясом і салом, а головною стравою вважалася щедра кутя. Готували пироги, млинці, вареники та гостинці для щедрувальників. Вважається, що після заходу сонця починає пустувати нечиста сила. Тому щедрівки стали своєрідним захистом будинку та господарів від нечисті.
З 13 на 14 січня жителям нашої країни належить зустріти Старий Новий рік, який в народі також називають Щедрим вечором. Крім того, 13 січня відзначають свято Маланки, а вже 14 січня українці святкують – День святого Василя Великого.
Повідмоляє miysvit.pp.ua, із посиланням на globalpres.co
Проте у деяких західних областях щедрий вечір відзначають в ніч з 18 на 19 січня.
Що не можна робити на Щедрий вечір
У давнину українці вважали, що у цей день не слід вимовляти слово “тринадцять”, а також рахувати дрібні монети, адже це принесе сльози на весь рік.
А ще у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік ви будете боржником.
Не можна на Щедрий вечір сваритися
Існує традиція, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці. А жінки у цей день не ходили в гості.
Також українці вважали, що свято не варто в темному одязі.
За традицією в Щедрий вечір господарі накривають стіл і приймають рідних і близьких. До слова, стандартного меню на Старий Нови рік немає, проте існує кілька традиційних страв які неодмінно повинні бути присутніми на святковому столі в Щедрий вечір. У народі вважалося, що чим багатший в цей вечір буде стіл, тим успішніше складеться рік.
Головне правило – на столі не повинно бути старого чи брудного, а тим більше надщербленого посуду, за стіл належить сідати в чистому одязі, що символізує оновлення і настання нового життя.
Щедра кутя
Ця страва є обов’язковим атрибутом святкового столу на Старий Новий рік. Традиційно кутю готують із пшениці з додаванням меду, маку та різних сухофруктів, горіхів і цукатів.
Складові:
- 2 склянки пшениці
- 200 грам маку
- 200 грам волоських горіхів
- 150 грам родзинок
- 3 столові ложки меду
Приготування:
Пшеницю промийте і замочіть на ніч у холодній воді. Вранці злийте воду, промийте ще раз, залийте гарячою водою і варіть на повільному вогні до готовності. Каша повинна вийти м’якою і розсипчастою.
Пшеницю остудіть, додайте столову ложку меду.
Мак і родзинки залийте окропом і залиште на півгодини. Після процідіть мак і додайте ще одну ложку меду – перетріть в блендері в кашку.
На сухій сковороді обсмажте горіхи. Злийте воду з родзинок. Змішайте всі інгредієнти і додайте ще ложку меду.
* Якщо ж кутя виходила густа, господині за традицією розбавляли її узваром.
Узвар
Ще однією традиційною стравою на Щедрий вечір вважається узвар – без нього не обходилося жодне застілля.
Складові:
- 100 г сушені яблука
- 100 г сушені груші
- 100 г чорнослив
- 100 г родзинки
- 100 г сушена вишня
- 100 г цукор
Приготування:
Сухофрукти ретельно промийте. У каструлю налийте близько 2-3 літрів води і доведіть до кипіння.
Додайте сухофрукти і готуйте до закипання. Зменшіть вогонь і варіть ще близько 15-20 хвилин.
За 5 хвилин до готовності додайте в узвар цукор.
Готовий узвар господині рекомендують настоювати не менше 12 годин, щоб смак напою був більш насиченим. Перед подачею на стіл узвар можна процідити.
Потапці
Складові:
- 200 г хліб “Український”
- 50 г рослинної олії
- 20 г сала
- 1 зубчик часнику
- 1 шт солоний огірок
Приготування:
Хліб наріжте ромбиками і обсмажте на олії з обох сторін.
Натріть готові грінки подрібненим часником.
Зверху на грінки покладіть шматочки сала і кружечки солоного огірка.
Борщ
Складові:
- 1.5 кг м’яса на кістці
- 3 шт цибуля ріпчаста
- 3 шт морква
- 3 шт середніх буряків
- 5 шт картопля
- 1 шт корінь петрушки
- 500 г білокачанна капуста
- 3 шт помідори
- 3 ст.л рослинна олія
- 3 шт лавровий лист
- сіль, перець за смаком
- 3 ч.л цукор
- 3 зубчики часнику
- зелень
Приготування:
Приготуйте бульйон: в каструлю викладіть промите м’ясо, очищену цибулину і моркву. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть, знімаючи піну, близько 2 – 2,5 годин.
Готове м’ясо викладіть в тарілку, а цибулю і моркву з бульйону викиньте.
Додайте в бульйон порізану картоплю і лавровий лист.
Буряк натріть на тертці, наріжте цибулю, моркву і корінь петрушки. Розігрійте сковороду і потушкуйте овочі до м’якості.
Нашинкуйте капусту і додайте в бульйон. За 10-15 хвилин до готовності борщу додайте в каструлю тушковані овочі, а також дрібно нарізані помідори без шкірки.
Посоліть і поперчіть борщ за смаком, додайте цукор.
За 2 хвилин до готовності борщу додайте в нього подрібнений часник і рубану зелень, а також нарізане шматочками м’ясо.
Доведіть борщ до кипіння, вимкніть вогонь і дайте настоятися під кришкою.
Відзначимо, що ще одним обов’язковим атрибутом святкового столу вважалися вареники. Так, існує безліч рецептів і начинок – тут господиня може дати собі волю і випробувати новий рецепт тіста або ж зупинити свій вибір на вже перевіреному. Як правило, господині на Щедрий вечір готували вареники з декількома начинками – наприклад, з сиром, картоплею, м’ясом або маком.
Крім того, на столі в Щедрий вечір також з’являлися млинці з різними начинками – яблуками, маком, сиром або м’ясом. Цікаво, що наші предки вважали млинці символом сонця і благополуччя.
Також вважалося, що на святковому столі цього вечора неодмінно повинні були з’явитися страви зі свинини – наші предки вважали, що це неодмінно принесе урожай і благополуччя.
Фото – ілюстративне.