Швидкий домашній рецепт “Шарів” на кефірі
Виходять хрумкі, але всередині м’які шарівки. Смачно і дуже ситно, багато не з’їж.
Тісто:
- кефір – 250 мл.
- вершкове масло (холодне) – 250 гр.
- сіль – 1/3 ч.л.
- борошно – 550 гр.
- розпушувач – 10 гр.
Штрейзель:
- борошно – 150 гр.
- цукор – 150 гр.
- ванілін (ванільний цукор)
- вершкове масло (холодне) – 120 гр.
Покроковий рецепт приготування:
Для штрейзеля беремо борошно, додаємо цукор, ванілін. Беремо дуже холодне вершкове масло, занурюємо його періодично в муку і натираємо його на великій тертці. А потім розтираємо руками в крихту. Крихту перекладаємо в пакет і відправляємо в холодильник.
Для тіста: до борошна додаємо розпушувач і також натираємо на великій тертці, а потім розтираємо руками в крихту. У крихті робимо по центру заглиблення, додаємо холодний кефір, солимо і замішуємо тісто.
Тісто ділимо на 6 частин і перекладаємо в пакет або загортаємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на 1:00. За годину дістаємо тісто, стіл присипаємо борошном. Кожен шматочок потрібно розкачати прямокутник товщиною 3 мм. Розкотили перший і зверху посипаємо штрейзелем. Розкочуємо другий шматочок тіста і накриваємо ним перший шар тіста зі штрейзелем. І зверху також посипаємо штрейзелем. І в такий спосіб робимо листкову заготовку.
Потім нерівні краї обрізаємо, щоби вийшов рівний прямокутник. І нарізаємо на шматочки будь-якої форми – ромби, трикутники або прямокутники.
Заготовки перекладаємо в лист на пергаментний папір (змащувати не потрібно). І відправляємо у духовку. Випікаємо за 180 градусів 45 хвилин.