Соус «Ткемалі»: незамінний в зимовий час

Знаменитий грузинський соус «Ткемалі» готують з певного сорту аличі. На жаль, купити її можна не в кожній облатсі, тому ми готуємо її трохи по іншому. Можливо і вам наш рецепт припаде до смаку, спробуйте.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка

Необхідні продукти

  • алича – 3 кг
  • вода – 1 ст
  • кінза – 150 гр
  • кріп – 50 гр
  • базилік – підлогу пучка
  • м’ята – 3 листочка
  • гострий перець – 2 шт
  • часник – 100 гр
  • уцхо-сунелі – 1 ст.л
  • коріандр – 1 ст.л
  • хмелі-сунелі – 1 ст.л
  • сухий базилік – 1 \ 2 ч.л.
  • сухий чебрець – 1 \ 2 ч.л.
  • сіль – 1 ст.л
  • цукор – 200 гр

Сливу промиваємо і кладемо в каструлю. Ставимо на плиту, додаємо воду і накриваємо кришкою. Періодично помішуючи доводимо до кипіння і проварюємо 30-40 хвилин.

Готову сливу знімаємо з плити і трохи охолоджуємо.

Всю зелень, часник і гострий перець пропускаємо через м’ясорубку.

Проварені сливи протираємо через сито або друшляк.

Пюре переливаємо в каструлю і ставимо на плиту. Доводимо його до кипіння і додаємо подрібнену зелень, всі спеції, сіль і цукор. Все перемішуємо і доводимо до кипіння. Проварюємо його 7-10 хвилин на слабкому вогні, а потім розливаємо по банках і закатуємо кришками.

Даємо соусу повністю охолонути на столі, а потім прибираємо на постійне місце зберігання. Подавати соус можна до м’яса, але найсмачніший він зі смаженою рибкою.