Справжній рецепт соусу “Ткемалі” від грузина
Ось він справжній рецепт грузинського соусу “Ткемалі”. Скоштувавши цей соус Ви полюбите цю країну навіть не побувавши там.
Можливо, у вас будуть труднощі з добуванням необхідних слив, тоді доведеться брати місцеві кислі сорти, куди подітися.
Нам знадобиться:
- сливи сорту «ткемалі» – 4 кг
- часник – 1 головка велика
- омбало (м’ята болотна) – 1 пучок
- кріп з парасольками, зелень кінзи і коріандр (насіння кінзи зелені) – по 1 пучку
- пекучий перець – 5 шт.
- сіль – 2 ч.л.
- цукор – 3 ч.л.
Покроковий рецепт приготування:
- Вимийте ткемалі і перекладіть в каструлю з товстим дном або казан. Налийте на дно 50 мл води, накрийте кришкою і доведіть до кипіння. Після цього варіть 10 хвилин. Пару раз за весь час необхідно перемішати, щоб уникнути пригорання і забезпечити рівномірне прогрівання.
- Після проварювання додайте до слив стручки пекучого перцю цілком, пучки зелені (кріп, коріандр, м’яту) теж подрібнювати не потрібно. Перемішайте і варіть ще 5 хвилин.
- Наступними закладаються зубчики часнику, пропущені через прес, і пучок кінзи цілком. Прокип’ятіть все ще близько 10 хвилин. Сливи повинні до цього часу добре розваритися, відділятися від кісточки. Зелень теж розм’якшиться, віддасть свій аромат.
- Вимкніть вогонь і дайте соусу охолонути. Потім перетріть його через сито або друшляк. Всі гілки і кісточки викиньте. Залишається тільки гладка маса.
- Перетерту основу перелийте в каструлю, додайте сіль і цукор. Тут вже потрібно пробувати, бо сливи у всіх різної кислоти. Покладіть спочатку трохи, при необхідності можна потім додати.
- Варіть соус ще 10 хвилин, знімаючи утворювану піну. Він буде рідкуватим, після охолодження він стане трохи густіший.
- Розлийте готовий ткемалі по стерилізованим банкам або пляшках, закатайте. Після охолодження зберігайте в прохолодному темному місці.
Виходить дуже ароматний соус зі слив, який ідеально підходить до м’яса, шашлику. Пригощайтеся!