Сирний кекс: незвичайний рецепт – просто як вдома, красиво як в ресторані

Сьогодні хочу поділитися новим рецептом як самого тіста з сиром, так і одного не зовсім звичайного його використання – готуємо кекс.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів

В принципі, з такого класного тіста можна приготувати найрізноманітніші види домашньої випічки – сирний пиріг, булочки до чаю або сирне печиво. Підійде таке тісто і для того, щоб зробити паску. Готується воно без всяких проблем, без дріжджів, без опари і без тої величезної кількості вершкового масла, яким славиться тісто для кексу або для паски.

Новий рецепт сирного тіста

  • сир 9% -ної жирності – 150 г
  • пшеничне борошно – 180 г
  • цукровий пісок – 80 г
  • яйце 1 шт
  • розпушувач – 1 ч.л.
  • рослинне олія без запаху – 3 ст.л.
  • ванільний цукор – 1 ч.л.
  • дрібка солі

Начинка

  • фруктовий конфітюр – 150 г
  • родзинки / горіхи / цукати – 70 г

Як спекти сирний кекс

Оскільки все приготування займе дуже мало часу, духовку треба відразу включити на розігрів до 180 градусів. Ізюм залити кип’ятком – нехай розмокає.

Ще дуже смачно залити родзинки ромом і поставити на півхвилини в мікрохвильовку.

У середній мисці змішуємо цукор, яйце, сіль і ванільний цукор, рослинна і сир. Сир я беру жирний – він ніжніший і добре з’єднується з іншими інгредієнтами сирного тіста. Якщо сир зернистий, його краще заздалегідь протерти через сито. Ще краще всю масу не вимішувати руками, а пробити блендером, щоб вийшла однорідна маса.

В окрему миску просіваємо борошно разом з розпушувачем, а потім цю суміш поступово додаємо в сирну масу. Замішуємо тісто. Кількість борошна може бути більшою, воно залежить від вологості сиру і розміру яйця. Правильне сирне тісто має вийти дуже м’яким і навіть злегка липким. Довго вимішувати не потрібно. Як тісто зібралося в кого, воно готове.

Посипаємо борошном робочу поверхню, викладаємо на неї тісто. Його потрібно розтягнути в прямокутник товщиною 2-3 мм. Це можна зробити руками або розкачати качалкою.

Сирний кекс: незвичайний рецепт - просто як вдома, красиво як в ресторані

Для начинки я люблю використовувати абрикосовий джем, нітрохи не гірше і будь-який інший. Ним треба змастити пласт тіста, а зверху розсипати розмочений, віджатий і обсушенний паперовими рушниками (щоб не було зайвої вологи) ізюм. Ви також можете додати цукати, горішки або якісь інші сухофрукти.

Скачуємо тісто в рулет, защипуємо край і, відступивши від нього на пару сантиметрів, розрізаємо рулет уздовж на дві частини. Ці дві половини ми переплітаємо в джгут.

Сирний кекс: незвичайний рецепт - просто як вдома, красиво як в ресторані
Сирний кекс: незвичайний рецепт - просто як вдома, красиво як в ресторані

Отриману косичку можна випікати на деку. Але я вважаю за краще пекти в формі для випічки – так виходить і рівніше, і красивіше. Форму треба змастити маслом і застелити пергаментом.

Для того, щоб сирний кекс придбав приємний вершковий аромат, я укладаю зверху кілька маленьких шматочків вершкового масла. Але це – не обов’язково.

Сирний кекс: незвичайний рецепт - просто як вдома, красиво як в ресторані

Форму з кексом ставимо в розігріту духовку приблизно на 40 хвилин. Перевіряємо дерев’яною шпажкою. З готового кекса вона повинна вийти абсолютно сухою без грудочок тіста. Якщо верхня скоринка занадто сильно рум’яниться, а він ще сирий, під кінець випічки прикрийте форму зверху фольгою.

Сирний кекс: незвичайний рецепт - просто як вдома, красиво як в ресторані

От і все! Лічені хвилини на приготування тіста плюс 40 хвилин в духовці, і у вас до чаю абсолютно фантастичний сирний кекс з чарівною начинкою.