ТОП 10 кращих маринадів для шашликів і барбекю
Соковитий стейк або шматочок гарного рибного філе, стануть ще більш досконалими, якщо до них додати виразний, смаковитий маринад. Рецептів маринадів до м`яса знайти можна дуже багато, а чи підійдуть вони саме до вашого столу. Для вирішення цього питання, на цих сторінках зібрані 10 найкращих рецептів, які мають сподобатися.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Школа Життя
Цибульно-оцтовий маринад до шашлику — це справжня ностальгія
Це класичний рецепт, який зручно готувати. Такий маринад добре розм`якшує волокна м`са, придаючи страві більшої ніжності.
Розрахунок інгредієнтів (на 4 кг м`ясної вирізки):
- 150 мл оцту 6%;
- 70 г цукру;
- 3 шт. лаврового листя;
- 1,5 л газованої мінеральної води;
- 1 кг цибулі ріпчастої;
- 150 мл олії
- сіль, перець (на особистий смак)
Процес приготування:
Треба спочатку почистити цибулю, порізати її напівкільцями (можна великою соломкою). Далі, треба ретельно все перем`яти, до моменту як виділиться сік.
Потім до цибулі додаємо сіль, перець, оцет, цукор та лаврове листя. Знову все ретельно змішуємо, доки цукор не розчиниться. Після цього, заливаємо мінеральною водою та олією, знову перемішуємо.
Все, наш ностальгічний маринад до шашлику готовий.
Маринад “Балканський”, з додаванням кінзи, йогурту та солодкого перцю
Цей маринад додасть особливого делікатного смаку м`сній страві. Його приготування легке, через 180 хвилин шашлик вже можна смажити.
Розрахунок інгредієнтів — 2 кг м`ясних делікатесів:
- 3 шт. великого червоного солодкого перцю;
- 150 г кінзи;
- 600 г натурального йогурту;
- 1/2 лимона (треба з неї вичавити сік);
- сіль (на особистий смак).
Процес приготування:
Щоб маринад здобув особливого димного присмаку, потрібно заздалегідь присмажити на грилі солодкий перець (тільки цілими штуками).
Потім очищаєте перець від насіння та нарізаєте його смужками (можна кубиками, тільки великими), рубаєте кінзу (теж великими шматками), перемішуєте. Додаєте йогурт, лимонний сік, сіль та знову ретельно змішуєте. Все, тепер можна маринувати м`ясо.
Маринад “Прованський”
Особливого смаку додають саме пряні трави, які доповнюють присмак шашлику, при цьому ні в якому разі не заглушають натуральний м`ясний колорит.
Розрахунок порцій (приблизно 3 кг м`яса):
- 500 мл оливкової олії;
- 500 мл олії соняшникової рафінованої;
- 1/2 лимону (вичавити сік);
- невеличкий пучок чебрецю;
- 4 гілочки розмарину;
- 2 гілочки шавлії;
- 5 зубчиків часнику;
- грубо мелений перець чорний ( на особистий смак).
Процес приготування:
Змішуємо 2 вида олії, додаємо лимонний сік, зелень та перець. Потім перетираємо зубочки часнику та теж додаємо до маринаду, ретельно змішуємо. Через 180 хвилин шашлик вже можна смажити. Приємного частування.
Маринад “Середземноморський” шашличний — це яскравий смак, з додаванням базиліка та томатів
Цей маринад підійде до м`яса та риби. Стравам він додасть пікантності, трішечки гостроти та природної свіжості.
Розрахунок порцій — приблизно 3 кг риби/м`яса:
- 1 л помідорів у власному соку (перетерті);
- 1 лимон (вичавляємо з нього сік);
- 70 г цукру;
- 1 ст. ложка каперсів;
- 5 зубчиків часнику;
- 100 г базиліку;
- 100 мл оливкової олії;
- перець, сіль (на особистий смак).
Процес приготування:
Змішуємо перетерті томати з цукром, додаємо каперси. Подрібнюємо часник та тільки потім кладемо до маринаду. Далі, крупно нарізаємо базилік та разом з олією (оливковою) вливаємо до суміші. Перемішуємо, за 360 хвилин можна починати смаження.
Маринад “Екзотичний” – шашличний смак з апельсинами та сметаною
Приємний, легкий смак з екстравагантною цитрусовою кислинкою. Цей маринад сподобаеться тим, хто любить трішечки екзотики, приправленою класикою домашнього шашличка.
Розрахунок на порцію близько 3 кг м`яса:
- 1 середнього розміру апельсин;
- 4 зубочки часнику (подрібненого);
- 2 столові ложки сушеного базиліку (солодкого);
- 1 чайна ложка кардамону;
- 600 г сметани (не меньш ніж 20%);;
- 300 г майонезу;
- сіль та перець (на свій смак).
Потрібно дрібно натерти апельсинову цедру, щоб вичавити сік. Потім змішати її з базиліком, часником (краще щоб він був сушений, порошкоподібний) та кардамоном. Додати сметану, майонез та спеції (сіль, перець), ретельно перемішати. Настоювати близько 360 хвилин і тільки потім починати смаження.
Маринад “Флорентійський” з додаванням лимону та розмарину — дуже добре для шашличка
Весь смак цього маринаду криється в лимоні, але ж він дуже добре пом`якшує м`ясні страви, при цьому не погіршуючи їх класичного аромату.
Розрахунок на порцію в 3 кілограма м`яса:
- 3 середніх лимона;
- 1 голівка часнику;
- невеликий пучок розмарину;
- маленький пучок естрагону;
- 700 мл рафінованої олії;
- перець чорний крупномелений (на свій смак).
Процес приготування:
Великими скибочками нарізаємо лимон та часник. Змішуємо з розмарином та естрагоном. Дуже ретельно все це перемішуємо (бажано руками), заливаємо рафінованою олією (можна додати ще й оливкову) та потім додаємо спеції (чорний перець на свій смак). Замішуємо та через 180 хвилин шашлик можна вже починати смажити.
Маринад “Пікантний” – це дивовижний гірчично-медовий присмак для домашнього шашлику
Цей маринад додасть шашлику пряної пікантності та зробить його незабутньо смачним та корисним.
Розрахункова кількість порцій — 1 кг м`яса:
- 100 мл води;
- невеличкий пучок тархуну;
- 150 г рідкого меду (або розтопленого);
- 150 мл гірчиці (в зернах);
- 200 мл дижонської гірчиці;
- 300 мл олії рафінованої;
- сіль, чорний перець (за особистим смаком).
Процес приготування:
Спочатку великими шматками нарізаємо тархун додаємо мед, воду, обидва види гірчиці (якщо є) та виливаємо рослинну олію. Приправляємо спеціями (сіль, перець) та добре змішуємо. Приблизно через 120 хвилин м`ясо можна буде смажити.
Гарного відпочинку та доброго шашличного смакування!
Маринадний стиль “Ф`южн” – яскравий смак лимонного сорго та білого вина
В цьому рецепті гарно поєднані традиції європейської та азіатської кухні. Спробувати такий маринад для приготування м`яса слід хоча б один раз, щоб назавжди запам`ятати його приємний колорит.
Для приготування знадобиться:
- 200 г цибулі шалот;
- 100 мл води (бажано кип`яченої);
- 200 мл сухого білого вина;
- стебла лимонного сорго (приблизно 4 шт.);
- 2 чайні ложки перцю (білого, горошком);
- сіль (на особистий смак).
Порядок приготування:
Цибулю шалот чистимо та нарізаємо великими шматочками. Додаємо воду та лимонне сорго (нарізати його слід великими шматками), а потім вливаємо біле вино, все це підсолюємо.
Тепер, перетираємо у ступці горошини білого перцю та вмішуємо його в маринад. Даємо добре настоятися з м`ясом чи рибою та починаємо смаження.
Маринад для шашликів “По-японськи”, з додаванням соєвого соусу та імбирю
Це цілковитий смак азіатської кухні, з яскраво вираженим смаком. Такий маринад дуже добре підійде для приготування рибних страв та шашлику.
Інгредієнти з розрахунком на 3 кг м`яса:
- 200 мл соєвого соусу;
- 200 мл соусу теріякі;
- 2 шт. лайму;
- невеличкий пучок кінзи;
- 1-2 шт. перцю чилі (його кладуть за особистим бажанням);
- 100 г свіжого імбирю;
- 50 мл кунжутного масла.
Процес приготування:
Змішуємо обидва види соусів (теріякі та соєвий). Далі, розрізаємо лайми навпіл та вичавлюємо з них сік одразу до суміші соусів. Нарізаємо кінзу великими шматочками та додаємо до маринаду. Якщо будете використовувати перець чилі, тоді додаєте і його.
Потім, натираєте (або нарізаєте маленькими шматочками) імбир, наливаєте кунжутного масла та все гарно перемішуєте. Приблизний час вистоювання маринаду — 180 хвилин. Після цього можна починати смаження шашлику.
Маринад для шашлику “Китайський”, з додаванням меду та соєвого соусу
Цей маринад додасть шашлику солодко-пряного присмаку. Готувати його досить легко, приблизний час приготування займає 180 хвилин.
Інгредієнти з розрахунком на 2-3 кг м`яса:
- 700 мл молока;
- 300 мл соєвого соусу;
- 200 мл меду;
- 3-4 листя лайму;
- 3-4 гілочки м`яти;
- 2 чайні ложки сичуанського перцю.
Процес приготування:
Спочатку змішуємо молоко, мед (рідкий чи розтоплений) та соєвий соус. Далі, додаємо м`яту, листочки лайму, перець (сичуанський). Все ретельно змішуємо та очікуємо, доки шашлик буде готовий до смаження.
Бажаємо смачного шашличку, в сімейному, дружньому колі.