Великодня заварна паска: казково ароматна і красива

Повітряні і ніжні, казково ароматні, красиві, в міру солодкі і дуже смачні паски на заварному тісті.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Школа Життя

Напередодні Світлого свята мені дуже хотілося поділитися з вами перевіреним рецептом цієї тематичної випічки. Буду щаслива, якщо ваш стіл теж прикрасять ці паски на Великдень!

Паска за цим рецептом виходить повітряною, в міру солодкою і дуже красивою в розрізі, за рахунок того,
що в тісто ми додамо натуральний барвник – куркуму.

Що нам знадобиться

Для тіста:

  • Борошно – 380-400 г
  • Молоко – 250 мл
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 140 г
  • Сіль – 1 щіпка
  • Масло вершкове – 100 г
  • Дріжджі – 1 ч. л.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Куркума – 1/3 ч. л.
  • Ізюм – 100 г

Для глазурі:

  • Цукор – 1 ст. + 4 ст. л. води
  • Желатин – 1 ч. л. + 6 ч. л. води

Як приготувати великодню заварну паску своїми руками

В окрему мисочку влити 50 мл молока, кімнатної температури, додати 2 ч. л. цукру і 1 ч. л.

дріжджів, добре перемішати. Залишаємо хвилин на 15-20 на столі і чекаємо, поки дріжджове молоко перетвориться в легку і повітряну пінку.

Тепер приготуємо заварну основу для паски. У невелику каструлю або сотейник влити молоко, що залишилося (200 мл), додати шматочок вершкового масла (50 г). Ставимо каструлю на плиту і на середньому вогні доводимо до кипіння. Як тільки молоко закипіло, знімаємо каструлю з плити, відразу ж додаємо 3 ст. л. борошна (із загальної кількості) і швидко перемішуємо вінчиком.

Потім заварну основу необхідно охолодити до кімнатної температури.

В окрему миску розбити 2 курячих яйця, додати дрібку солі, цукор, ванільний цукор, куркуму.

Збиваємо все міксером до пишноти. Куркуму можна додавати за бажанням, але вона додасть паскам красивий і апетитний яскраво-жовтий колір.

Повертаємося до дріжджів. Дріжджовий «коктейль» запузирився, став повітряним і пористим.

Заварна основа охолола. Додаємо дріжджову і яєчну суміш до тіста, перемішуємо. Додаємо вершкове масло (50 г) і просіяне борошно. Добре вимішуємо тісто не менше 10 хвилин. Тісто виходить м’яке, липке і рухливе. Ще один важливий момент, якщо вам захочеться підсипати ще
борошна, не піддавайтеся: ви заб’єте тісто, а паски не вийдуть настільки пишними і повітряними, як планується. А щоб тісто не прилипало до рук їх можна змастити олією або скористатися технікою (комбайном або міксером) для замісу тіста.

Готове тісто округлюємо, миску закриваємо чистим кухонним рушником або харчовою плівкою і залишаємо в теплому, захищеному від протягів місці на 1 годину.

Ізюм добре промити і обсушити. Якщо ягоди дуже сухі їх необхідно залити кип’ятком і залишити на 5-10 хвилин.

Приблизно через годину дістаємо тісто з затишного містечка, воно має збільшитися вдвічі.

Додаємо родзинки і вмішуємо їх в тісто. Залишаємо його підходити ще на 1-1,5 години.

Тісто розділити на дві частини, перекласти у форму для випічки. Я використовувала одноразові форми, діаметром 15 см. Якщо ж Ви будете використовувати металеві форми, то їх попередньо змастіть вершковим маслом (олією) або застеліть папером для випічки.

Форми прикрити харчовою плівкою або рушником і залишити на ще на 20-30 хвилин. Після чого випікаємо заварні паски в розігрітій до 180 градусів духовці близько 40 хвилин. Даємо готовим паскам хвилин 5-7 охолонути у формах, після чого виймаємо їх.

Приступимо до приготування глазурі. Одну чайну ложку желатину залити 6 чайними ложками холодної води і залишити для набухання на 20 хвилин. Один стакан цукру висипати в сотейник або каструлю, залити 4 столовими ложками води, нагріти на повільному вогні до повного
розчинення цукру, уварювати сироп НЕ не потрібно, добре розчинився цукор, немає крупинок – знімайте.

У гарячий цукровий сироп додати набряклий желатин.

Розмішати до повного розчинення желатину. Потім збиваємо міксером на високій швидкості до білизни.

Намазуємо паски глазур’ю. Глазур швидко схоплюється, тому намазувати паски потрібно швидко.

Час висихання глазурі 1,5-2 години.

Смачного!

Не вдається скопіювати.