Всі будуть просити рецепт! Мариновані помідори на зиму
Мариновані помідори за перевіреним роками рецептом завжди вдалі. Хоч як би не маринувала, повертаюся знову і знову саме до цього рецепту. Він знахідка для тих, хто не любить тривалу стерилізацію і вибирає рецепт простіший.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Мандаринка
Дотримуючись нехитрих правил, роблячи все без метушні і з добрим настроєм, виходять дуже смачні помідори, які радують в зимову пору. Вони в міру солодкі, ароматні і дуже апетитні. Розсіл прозорий і смачний. Любителі, напевно, оцінять його по достоїнству.
Готові помідори можна зберігати при кімнатній температурі, подалі від опалювальних приладів.
Необхідні продукти:
На 1 банку об’ємом 1,5 л припадає приблизно 750 мл води або розсолу.
- помідор (дрібний) – 850-900 г,
- лист хрону (маленький) – 1 шт.,
- кріп (маленька парасолька або зелена гілочка) – 1 шт.,
- зелень петрушки – 1 гілочка,
- часник – 4-5 зубчиків
Для розсолу:
- вода питна – 1 л,
- сіль без добавок – 1 ст.л. з гіркою,
- цукор – 3 ст.л. без гірки,
- оцтова есенція 70% – 1/2 ч.л. або оцту 9% – 4 ч.л.,
- лавровий лист – 1-2 шт.,
- перець чорний горошком – 1/2 ч.л.
- додатково: вода (окріп) – 1,5 л
Покроковий процес приготування:
Попередньо добре миємо банки і кришки (бажано з содою). Перевіряємо, щоб не було відколів на шийці банок і механічних пошкоджень на кришках. Кришка повинна ідеально підходити до банки.
Для консервування вибираємо невеликі помідори, можна різного розміру. Ті, що побільше, підуть на дно банки, ті, що подрібніше – наверх. НЕ використовуємо пошкоджені плоди.
Помідори і зелень добре промиваємо, перекладаємо в друшляк, даємо обсохнути.
Стіл застеляємо рушником. Так банки не ковзають і вбирається рідина, якщо трохи проллється в процесі приготування.
Банки і кришки стерилізуємо будь-яким зручним методом. Паралельно доводимо до кипіння воду. Розраховуємо об’єм води виходячи з того, що на одну 1,5 л банку йде 750 мл води. Заливати помідори будемо 2 рази. Відповідно, на 1,5 л банку – 1,5 л води.
На дно стерильної банки кладемо лист хрону, 2 зубчики часнику. До середини банку заповнюємо помідорами, намагаючись укласти їх щільніше один до одного.
Додаємо гілочку петрушки, парасольку або гілочку кропу, 2-3 зубчики часнику і заповнюємо банку помідорами до верху. Аналогічно робимо з усіма підготовленими банками.
Готуємо розсіл з розрахунку: на 1 літр води – 1 столова ложка з гіркою солі без добавок і 3 столові ложки цукру без гірки.
Каструлю з розсолом ставимо на плиту, додаємо 1-2 лаврових листки на літр і 0,5 чайної ложки чорного перцю горошком на літр.
Доводимо до кипіння, після цього додаємо 70% оцтову есенцію з розрахунку: на літр води – 0,5 чайної ложки есенції.
Поки закипає розсіл заливаємо банки з помідорами крутим кип’ятком. Спочатку в кожну банку заливаємо приблизно по склянці кип’ятку, потім ще по склянці. Так і не тріснуть банки від перепаду температури.
Заповнені водою до верху банки накриваємо стерильними кришками. Залишаємо на 3 хвилини.
Через 3 хвилини з першої банки зливаємо воду. Зручно це робити за допомогою спеціальної кришки або насадки з отворами. Так не випадуть помідори і часник.
З першої банки воду злили, відразу заливаємо її крутим кип’ятком і накриваємо кришкою, засікаємо ще 3 хвилини. Аналогічно робимо з іншими банками.
Другі 3 хвилини пройшли. З першої банки зливаємо воду і заливаємо киплячим розсолом до верху банки. Герметично какриваємо кришкою, банку перевертаємо на бік, перевіряємо, щоб не було підтікань.
Банку прибираємо під плед або ковдру в положенні догори дном. Так додатково простерелізуются кришка і шийку банки. Аналогічно робимо з іншими банками.
Закутані банки залишаємо до повного охолодження. Після цього ставимо банки в природнє положення.
Через брак льоху, зберігати такі помідори можна при кімнатній температурі подалі від опалювальних приладів. А взимку відкривати і насолоджуватися результатом.