Вже багато років не розлучаюся з цим рецептом! Паски вологі і дуже смачні!
Паска на Великдень – смачна, волога, шарувата і не кришиться! Паска здобна і дуже красива. Простий рецепт паски.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
Необхідні продукти:
Опара
- Молоко – 200 мл
- Борошно – 200 грам
- Дріжджі – 25 г свіжих
- Цукор – 1 ч. ложка
Тісто
- Вся опара
- Борошно – 350 – 400 грам
- Масло вершкове – 100 грам
- Цукор – 100 грам
- Яйця – 3 жовтки + 1 яйце
- Сіль – 2/3 ч. ложки
- Ванільний цукор – за бажанням
Родзинки або цукати – 80 грам + борошна 1 ч. ложка з гіркою
Якщо ви любите дуже солодкі паски, кладіть трохи більше цукру в тісто.
Як приготувати паску на Великдень.
Всі продукти для приготування пасок мають бути кімнатної температури, щоб тісто краще і швидше піднімалося.
Спочатку готую опару для тіста. У миску вливаю тепле молоко, дріжджі, цукор і розмішую. Дріжджі повинні повністю розчинитися.
Всипаю 200 грам просіяного борошна. Перемішую, щоб не було грудочок.
Опара повинна вийти такої консистенції, як густа сметана. Накриваю миску з опарою харчовою плівкою і залишаю підходити в теплому місці на 20-30 хвилин.
Готова опара повинна збільшитися в об’ємі, поверхня буде в дрібних і великих бульбашках. Якщо посуд прозорий, то можна буде побачити пористу структуру опари. Опара повинна добре піднятися, а як злегка осяде – значить готова.
Поки підходить опара, роблю здобу. У миску кладу ячні жовтки і одне ціле яйце, цукор і збиваю віночком. Додаю сіль і заздалегідь розтоплене вершкове масло (не гаряче). Перемішую.
Змішую опару і здобу до однорідної консистенції і всипаю решту просіяного борошна.
Тісто виходить досить рідким і вимішувати його на даному етапі важко. Тому, якщо у вас є планетарний міксер, вимішуйте в ньому, а якщо немає, то залиште тісто під харчовою плівкою на 15 хвилин. “Відпочиле” тісто буде легко вимішувати руками.
Також, щоб тісто було легко вимішувати, змащуйте руки і стіл невеликою кількістю соняшникової олії.
Вимішую тісто не менше 10 хвилин, а краще 15. Воно виходить дуже м’яке і не липне до рук і столу. Вкладаю тісто в миску, змащену олією.
Залишаю підходити від 1 години до 2-х, в теплі, до збільшення в об’ємі в 2-3 рази.
Родзинки для пасок промиваю і замочую на 15 хвилин у гарячій воді. Воду зливаю, а родзинки просушую паперовими рушниками і перемішую з однією чайною ложкою борошна.
Тісто, що підійшло обминаю протягом 2 хвилин. Розкатую тісто в корж, викладаю родзинки і загортаю його всередину тіста. Вимішую тісто так, щоб родзинки рівномірно розподілилися.
Розділяю тісто на потрібну кількість частин і викладаю на дно формочок. Форми повинні бути заповнені трохи більше, ніж на 1/3. Розрівнюю тісто, щоб воно рівномірно піднімалося.
Коли укладаю тісто в форми, ховаю родзинки всередину тіста, щоб вони не підгоріли при випічці.
Накриваю форми з пасками і залишаю підходити в теплому місці. Тісто має піднятися майже до країв форми.
Випікаю паски в попередньо розігрітій духовці, при 170 ° -180 ° в режимі “верх-низ” без конвекції. Час випічки залежить від розміру пасок і особливостей вашої духовки.
У мене форми діаментром 9 cм і пекла я паски 35 хвилин. Духовку під час випікання не відкриваю. Готовність перевіряю зубочисткою, якщо вона суха, значить паски готові.
Готові паски остуджую на боці, на м’якій поверхні, і періодично їх перекручую. Це потрібно для того, щоб паски рівномірно остигали і не зім’ялися.
Остиглі паски прикрашаю білковою глазур’ю і кондитерською посипкою.
Паски виходять вологі, шаруваті, дуже ніжні і смачні, при нарізанні не кришаться.