Як йод може допомогти рослинам?
Йод, нашатирний спирт, сода, янтарна і борна кислота, рідше зеленка — ось ті копійчані диво-засоби, через які дачне життя вже ніколи не буде колишнім. Одні запевняють, що це всього лише реклама фармкомпаній, інші кивають на блогерів, мало не з кожного пальця висмоктують чергові сенсації, найбільш хоробрі дачники проводять власні експерименти. Оскільки тема досить обширна, пропоную сьогодні загострити увагу виключно на йоді.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Ukr.Media
Навіщо рослинам йод
Йодована сіль ще з часів СРСР вважалася корисною харчовою добавкою для людини. Йододефіцит тою чи іншою мірою зустрічається у багатьох жителів України.
А що ж городні рослини на грядках, чи потрібен їм йод? Звичайно ж, так. Цей елемент бере активну участь у таких метаболічних процесах, як фотосинтез, азотний і водний обмін. При дефіциті йоду знижується імунітет, знижується стійкість до грибкових, вірусних і бактеріальних захворювань, а також цілого ряду шкідників (дротянка, нематода тощо).
При цьому характерні ознаки дефіциту йоду Ви навряд чи зможете відшукати. Всі вони так чи інакше можуть бути схожі і на дефіцит калію (жовта облямівка на листках), і на брак азоту (загальна блідість), і на нестачу кальцію, що виражається в усиханні кінчиків у верхніх листків.
Яким рослинам потрібен йод
У звичних городніх культур більше за інших потребу в йоді має садова суниця, з більш екзотичних — виноград. З овочів найбільше потребують йоду пасльонові культури (картопля, помідори, перці, баклажани), а також огірки, кабачки, буряк, морква, капуста, цибуля, часник, соняшник, горох, редька і салат.
При цьому вносити спиртовий розчин йоду потрібно вкрай обережно. Крім передозування великий ризик утворення хімічних опіків навіть під час використання низькоконцентрованих складів.
Як підгодовувати йодом
Підгодовувати йодом рослини слід не більше 3-х разів протягом сезону — в активній фазі бутонізації, в момент початку плодоношення і в період масового дозрівання плодів. На 1 л відстояної води достатньо всього лише 1 краплі 5% спиртового розчину йоду.
Іноді йодну підгодівлю дають в періоди різкої зміни погоди. Наприклад, стояла спека і було сухо, і раптом почало дощити і помітно похолодало.
Помідорам підживлення йодом буде особливо необхідним при зав’язуванні квіткових кистей, а капусту — на початковому етапі формування качанів. Під корінь кожної рослини слід виливати не більше 1 л робочого розчину.
Слабкі йодні розчини спільно з нежирним молоком, кефіром або сироваткою використовують у другій половині літа не стільки в якості живильного підживлення, скільки як засіб від фітофторозу та інших грибкових захворювань.
Рецепт наступний: 10 л води + 1 л сироватки + 10 мл йоду + 1 ст. л. рідкого мила для клейкості. Профілактичні обробки виконують 2-3 рази з інтервалом в 10-14 днів у ранкові або вечірні години.