Як правильно сушити цибулю після збирання, щоб вона не гнила і довго зберігалася

Сьогодні хочемо поговорити з вами на особливо актуальну тему збору врожаю цибулі. Терміни вже підходять, і багато городників подумують про те, що пора вже викопувати цибулини. Але як це правильно зробити, щоб цибулини зберігалися всю зиму, не гнили і не пліснявіли, про це ми сьогодні і розповімо.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Наука і правда

Насамперед варто сказати як правильно діставати цибулю з землі, якщо ви хочете щоб вона довго зберігалася. Для початку варто припинити полив приблизно за тиждень до збору. Але найголовніше правило – не можна просто висмикувати цибулю. З таким підходом ви можете пошкодити денце цибулини, і вона в будь-якому випадку почне гнити. Така цибуля не пролежить у вас і пару місяців.

Але на викопуванні нюанси не закінчуються. Саме грамотний підхід до просушування цибулі послужить запорукою для тривалого зберігання. Після того як ви дістали цибулини із землі, у вас є два варіанти: зберігати і висушувати прямо на грядці або в приміщенні.

На перший погляд висушування цибулин прямо на грядці набагато простіше, але насправді, все не так просто. По-перше, цибуля не повинна намокати внаслідок опадів. А вгадати в 15 сонячних днів досить складно. По-друге, вранці в будь-якому випадку випадає роса, тому щовечора необхідно накривати цибулини плівкою. Якщо ж цибуля буде намокати, то вона толком не висохне, і швидше за все вже скоро почне гнити.

Що стосується висушування в приміщенні, то тут більш позитивна перспектива. Звичайно, вам доведеться в’язати цибулини в коси і вішати до стелі, але не сказати, що це дуже складно. Також є один нюанс – приміщення повинно добре провітрюватися.

Після 15-20 днів при температурі 20-25 градусів, повної ізоляції від вологи і дотриманні всіх правил ваші цибулини будуть повністю сухі. Цибулини повинні бути твердими, а лушпиння щільним. Тепер їх можна прибирати на зберігання.

Щодо прибирання на зберігання теж скажемо пару слів. Звичайно, цибулини потрібно очистити від залишків землі. Потім обріжте гичку так, щоб у цибулини залишилося 3-4 сантиметри.

Така цибуля буде зберігатися всю зиму, і радувати вас відмінним смаковим доповненням до ваших страв!