Як правильно заморожувати та розморожувати м’ясний фарш — у чому головний секрет
Заморозити фарш, здавалося б, справа нехитра. Кинув лоток з фаршем в морозилку і забув про нього. Але з таким підходом при розморожуванні обов’язково виникнуть проблеми: відтавання відбувається цілу вічність, ми всіляко намагаємося прискорити процес і починаємо тихо проклинати чортів рецепт. Ті хто неодноразово вже проходив це «випробування холодом» досвідченим шляхом прийшли до думки, що невеликі порції фаршу заморожуються і розморожуються набагато краще, а зберігати їх куди зручніше. Так народився до геніального простий метод заморожування фаршу, яким щодня користуються кулінари всіх мастей по всьому світу, .
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Ukr.Media.
У чому головний секрет
Коли м’ясо піддається впливу великої кількості повітря в морозильній камері, це призводить до його зневоднення або так званого холодного опіку. Таке м’ясо вживати безпечно, але його колір і смак значно відрізняються від такого самого продукту, що зберігається за всіма правилами. При заморожуванні м’яса представленим способом використовуються герметичні пакети, перед запечатуванням яких з них видавлюється велика частина повітря, яка з одного боку може пошкодити м’ясо, з іншого — вона просто займає місце в морозилці. Заморожування в пакеті вирішує відразу обидві ці проблеми: гарантовано захищає м’ясо від холодного опіку і дозволяє ефективніше використовувати простір в морозилці.
Додаткові плюси
Однак, це ще не всі переваги методу. Ще один дуже цінний бонус полягає в тому, що заморожене за такої технології м’ясо швидко можна розморозити. Велика площа поверхні означає, що процес розморожування займе значно менше часу. Наш улюблений спосіб — розморожування у холодний воді, коли приблизно через 10 хвилин м’ясо вже готове для подальшого використання.
Спосіб заморожування
Розділити м’ясо на порції вагою 230 або 450 грамів — стандартна порція, яка зазначена в більшості рецептів. Якщо у вас є вдома вакууматор, саме час ним скористатися. В іншому разі можна обійтися звичайними пакетами. Покладіть фарш, залежно від розміру порції м’яса, в літровий і 3-х літровий пакет відповідно. З допомогою качалки розкачайте м’ясо до товщини 1 см: ви повинні добре бачити текстуру фаршу. Відіжміть з пакету повітря і запечатайте. На пакеті напишіть маркером дату упаковки, тип м’яса і його вагу. Покладіть пакети в морозильну камеру. Коли м’ясо заморозитися, пакети можна розмістити максимально зручно, наприклад, скласти стопкою, щоб вони займали якомога менше місця.
Розморожування
У холодильнику. Пакет із замороженим фаршем, покладіть на тарілку і поставте на нижню полицю холодильника. М’ясо відтане приблизно протягом 1-2 годин. Розморожений таким способом фарш теоретично можна заморозити повторно. Практично при повторному заморожуванні в фарші зміниться текстура і смак.
В мікрохвильовій печі. Точно так само покладіть пакет з фаршем на тарілку і поставте в мікрохвильову піч. Використовуючи функцію розморожування, почніть розморожувати м’ясо, знадобиться близько 5 хвилин, перевернувши його через половину часу, необхідного для розморожування. Оскільки в процесі розморожування в мікрохвильовій печі м’ясо може почати частково готуватися, після відтавання слід відразу ж приступити до термічної обробки. Повторно заморожувати таке м’ясо не можна.
У холодній воді. Помістіть пакет з фаршем у велику миску. Залийте його холодною водою і з допомогою якогось вантажу, наприклад, банки з квасолею, притисніть м’ясо. Розморожування займе близько 10 хвилин. Розморожене у воді м’ясо також повторно не заморожують.