Як врятувати капусту яка вже почала гнити

З гниттям капусти городники зустрічаються не рідко, тому важливо знати що потрібно робити з листям капусти які почили гнити.

Як і багато інших овочевих культур, капусту часто уражають гнилі. Особливо неприємно виявити хворобу наприкінці сезону, коли треба збирати врожай. Що ж робити, якщо лихо прийшло і у ваш город?

Капуста — одна з найпопулярніших городніх культур. Багато дачників навіть вирощують на своїх ділянках сорти різного терміну дозрівання. Ранні — для того, щоб використовувати її для приготування страв влітку, а пізні — для того, щоб закладати качани на зберігання восени. Найчастіше жертвами гнилей стають саме останні. Спочатку окреслимо коло “підозрюваних”, які найчастіше викликають гниль капусти.

Біла гниль капусти (склеротиніоз)

Ознаки білої гнилі капусти

Наприкінці вегетації культури на зовнішніх листочках починає розвиватися ватоподібний білий наліт. Прожилки листя темнішають, у деяких місцях утворюються округлі або довгасті склероції з діаметром до 1 см.

Шкідливість

Найчастіше білою гниллю заражаються перезрілі, підморожені і травмовані качани. Поширюється збудник дуже швидко — за недотримання рекомендацій щодо догляду за культурою хвороба може повністю знищити врожай. Найчастіше патоген ніяк не проявляє себе на грядці, проте дуже швидко дає про себе знати під час зберігання. На білу гниль також хворіють кукурудза, морква, буряк, томати, квасоля і деякі інші культури..

Сіра гниль капусти

Ознаки сірої гнилі капусти

На відміну від склеротиніозу, сіра гниль капусти зазвичай проявляється вже під час зберігання качанів. Однак за умов підвищеної вологості це захворювання може розвиватися і до кінця вегетації. На перших стадіях хвороби на зовнішньому листі капусти з’являються коричневі плями, які з часом некротизуються і вкриваються попелясто-сірим нальотом. Зазвичай патоген потрапляє у рослину через тріщини, які особливо часто зустрічаються у перезрілих качанів.

Шкідливість

Сіра гниль капусти небезпечна ще й тим, що дуже часто це захворювання сприяє розвитку іншої, не менш небезпечної хвороби — слизового бактеріозу. За недотримання правил зберігання сіра гниль може стати причиною загибелі усього врожаю. Крім капусти, гриб Botryotinia fuckeliana (збудник хвороби) уражає також томати, огірки, соняшник, моркву, виноград, полуницю і багато інших культур.

Слизовий бактеріоз, або мокра бактеріальна гниль капусти

Ознаки слизового бактеріозу капусти

Збудники хвороби, бактерії Erwinia carotovora і Еrwinia aroideae Holland, уражають качани капусти у другій половині вегетації, “надаючи перевагу ” капусті ранніх, середньоранніх і середньостиглих сортів. У більшості випадків розвитку захворювання сприяє тепла волога погода.

Уражений збудником качан розм’якшується і набуває кремово-сірий відтінок. Процес розкладання тканин зараженого овоча супроводжується характерним гнильним запахом. Бактерії уражають середину качана через тріщини у листі або через качан прямо з ґрунту. Зафіксовані випадки перенесення патогена капустяною мухою, клопами та іншими шкідниками цієї культури.

Шкідливість

Головна відмінність слизового бактеріозу від інших хвороб, що викликають гниття овочів, полягає у тому, що найчастіше його збудник потрапляє у качан через маленькі тріщини у зовнішньому листі капусти і починає руйнувати качан зсередини, у той час як зовні плід буде здаватися повністю здоровим. Як результат — хворий овоч вирушає на зберігання і стає джерелом зараження для інших качанів.

Що робити якщо капуста уражена гниллю

Виявивши на грядці качан, що загниває, одразу викопайте усю рослину цілком. Зніміть і утилізуйте усі хворі, а також ще кілька здорових листочків, які розташовані одразу під пошкодженими.

Думки фахівців з приводу того, чи можна їсти листя капусти, що залишилося, якщо на ньому немає плям і якихось інших ознак гнилі, розходяться. Однак багато людей вважають, що за наявності незначного пошкодження качана вживати його у їжу все ж таки можна. Правда, перед цим бажано піддати овоч термічній обробці, наприклад, гарненько протушкувати.

Уважно огляньте сусідні посадки. Наскільки б не було шкода, викопайте з корінням рослини, які мають хоча б найменші ознаки хвороби. Вже краще позбутися умовних 20 % врожаю, ніж залишитися без нього зовсім через те, що уражені качани заразили інші посадки.

Ґрунт на місці видаленої рослини, а також навколо його сусідів пролийте біофунгіцидом, наприклад, Фітоспорином, Споробактерином або Бінорамом.

Щойно денна температура впаде до 3-8° С, а нічна майже до 0° С, можете сміливо переходити до збору качанів і підготовки врожаю до закладання на зберігання.

Профілактика гнилі капусти

Здоров’я рослин, так само як і лежкість качанів під час зберігання, залежить не лише від того, чи дотримуєтеся ви календарних обробок від хвороб і шкідників, а й від режиму поливу, складу і структури ґрунту та навіть способу передпосівної обробки насіння. Ось кілька простих правил, які допоможуть вам не лише виростити, але й зберегти багатий врожай капусти.

Обирайте відповідні сорти капусти

Найчастіше гнилями уражається капуста, яка залишається на грядці до осені, тобто у неї значно більше шансів дочекатися погоди, яка є сприятливою для розвитку патогенів.

Для закладання на зберігання підходять лише середньопізні (Білоруська 455, Хуртовина, Добровольська, Подарунок, Русинівка) і пізньостиглі сорти капусти (Амагер 611, Білосніжка, Кам’яна голова, Кам’янка, Морозко), а також ті, на упаковці яких стоїть позначка “для зберігання”.

Обов’язково проводьте передпосівну обробку насіння

З цією метою використовують, наприклад, Альбіт, Споробактерин, Фітоспорин або Триходерму Веріде.

Дотримуйтесь сівозміни

Майже усі з описаних вище патогенів здатні накопичуватися і зберігатися у ґрунті протягом багатьох років, тому дуже важливо чергувати культури згідно з правилами сівозміни

Дотримуйтесь графіку обробок від хвороб і шкідників

Перед висадкою розсади у відкритий ґрунт опустіть коріння молодих рослин у розчин Фітоспорину або будь-якого іншого біофунгіциду. Не забудьте захистити посадки від шкідників: мурах, слимаків та інших.

Дотримуйтесь графіка підгодівель

Відомо, що надлишок азотистих добрив негативно позначається на лежкості капусти. Саме тому під час вирощування цього овоча досвідчені городники радять “налягати” на калій і фосфор. Однак занадто старатися теж не варто — надлишок поживних речовин настільки ж шкідливий для рослин, як і їх нестача.

Дотримуйтесь помірності у поливі

Капуста вважається одним з найбільш вологолюбних овочів, тому дуже часто городники у буквальному сенсі цього слова заливають грядки з капустою. Тим часом, надлишок вологи шкідливий не лише тим, що може спровокувати розвиток грибкових захворювань. Якщо капусту поливати нечасто, але рясно, внутрішнє листя овоча, яке зазвичай, першим починає відчувати дефіцит вологи, за умови поливу після тривалої перерви починає активно зростати. Водночас зовнішнє листя розростається не настільки швидко. Як результат — головка качана розривається зсередини. І саме тріщини у листі качана й стають тими самими воротами для інфекцій, які запускають процес гниття.

Прибирайте капусту на зберігання вчасно

Передчасне прибирання цього овоча може призвести до в’янення овочів (листя ще не встигло достатньо налитися і зміцніти), а запізніле — до розтріскування качанів (через надлишок вологи у ґрунті восени нижнє листя розриває качан зсередини). Тому збирати і закладати на зберігання капусту можна лише у суху погоду, коли температура повітря вдень буде у межах 3-8° С, а нічна від 0 до -3° С.

Для закладання на зберігання непридатні незрілі, тріснуті, підморожені, хворі або пошкоджені качани.

Обробляйте льох

Щоб закладені на зберігання коренеплоди збереглися до весни, щоосені проводьте обробку льоху.

Спробуйте подоглядати за капустую за цими методами і Ваш врожай буде врятовано.

Не вдається скопіювати.