Які культури золою можна підгодовувати, а яким вона протипоказана?
Дброго дня шановні читачі, ми раді бачити вас на нашому сайті Вакурат. В даній статті ропзвімо вам які культури можна підживлювати золою а які ні.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Вакурат
Підживлення деревною золою садово-городніх культур допомагає заповнити недолік основних елементів, необхідних для повноцінної вегетації рослин, і значно підвищує їх життєстійкість і врожайність. Вона здатна замінити багато що випускаються промисловістю мінеральні препарати, може бути використана в якості самостійного добрива і у вигляді компонента комплексної підгодівлі. Рекомендації досвідчених садівників-городників допоможуть початківцям дачникам отримати максимальний результат від застосування деревної золи.
Про користь деревної золи
Для підгодівлі садово-городніх культур підходить не тільки продукт згоряння деревини. Дачник може використовувати попіл від спаленої соломи, листя і трави. Хімічний склад отриманої золи буде приблизно однаковим.
Її основними елементами є:
• калій;
• кальцій;
• фосфор;
• магній.
У золі присутні солі:
• марганцю;
• натрію;
• заліза;
• сірки;
• бору.
Це сприяє активному плодоношення рослин. У порошку немає азоту, який, нарощуючи зелену масу рослин, перешкоджeючи плодоутворенню. У продуктах згоряння мінімізовано вміст хлору, тому деревне попіл можна використовувати для добрива ягідних культур.
Чуйні на підгодівлю:
• томати;
• огірки;
• картопля;
• капуста;
• гарбуз;
• буряк;
• цибуля;
• садова суниця;
• смородина та ін.
Її вносять в сухому вигляді і розчиненій у воді.
Лужна природа речовини дає можливість його застосування для розкислення грунту. Воно покращує структуру ґрунту і діє як ефективний засіб боротьби з хворобами рослин та шкідниками.
Коли не варто використовувати золу
Зола вважається екологічно чистим добривом, проте протипоказана до застосування попілу з продуктами згоряння:
— клеєних матеріалів на основі деревини (фанери, ДСП, ОСП і т. п.);
— забарвлених дощок;
— поліетилену та іншої продукції органічної хімії;
— нафтопродуктів і т. д.
Не рекомендується змішувати його з органічними, аміачними добривами і суперфосфатом. Такі комплексні підгодівлі втрачають ефективність через втрати аміаку і погіршення засвоюваності рослинами фосфору. З обережністю золу слід застосовувати для добрива рослин, що віддають перевагу грунт з підвищеною кислотністю.
До таких культур належать:
• хвойні;
• ожина;
• чорниця;
• щавель;
• верес;
• рододендрон;
• ревінь і т. п.
Підживлення золою
Продукт згоряння рослинності можна використовувати вже на стадії пророщування насіння. Він виконує роль живильного середовища для посівного матеріалу і захищає його від шкідників. Насіння замочують і дезінфікують в розчині з 250 мл води і 1 ч. Л. золи протягом 2-5 годин. Після просушування їх поміщають в ємності з грунтом. Сумішшю такий же концентрації проводять позакореневе підживлення кімнатних рослин.
Корисно змішувати з попелом грунт для розсади (200-250 мл на 10 л). Під час росту проростки опудривают тонким порошком 1 раз в декаду. Перед їх пересадкою на грядки в лунки засипають по 1 ст. л. золи. Саджаючи бульби картоплі, в лунки сиплють по 2 ст. л. При його підгортання її вносять ще раз, попередньо змішавши з землею.
Зростаючу на грядках капусту, суницю, кабачки і огірки удобрюють, витрачаючи 250 мл золи на 1 м². Розчин для поливу роблять з 400-600 мл порошку і 10-12 л води. Рідке добриво починають вносити при появі квіткових зав’язей, витрачаючи від 1 до 2 л на 1 кущ. Підживлення повторюють кожні 2 тижні. Цибулинні обробляють сухим порошком перед посадкою, захищаючи від ураження бактеріями і грибком.
Золу додають при приготуванні трав’яного компосту в пропорції 1:5. З торфом її змішують у співвідношенні 1:3. Попіл використовують в приготуванні рідких трав’яних добрив (200-300 мл на 10 л води). Для підгодівлі плодових дерев і чагарників застосовують сухий порошок. Його вносять у грунт при перекопуванні. Крижовників підгодовують, витрачаючи на кожен кущ близько 1 л попелу. Добриво закладають в грунт. Під дерева його сиплють по площі крони.
Можна просто розсипати золу в городі при весняної або осінньої перекопуванні. Навесні доцільно обробляти легкий піщаний грунт, а восени – важкі глинисті грунти, які встигнуть за зиму насититися поживними елементами.