Залиште сіль в підвалі і ви забудете про конденсат назавжди

Привіт шановні читачі та гості сайту, в даному матеріалі автор ділиться секретом, яким позбувся конденсату в погребі.

Неприємності з погребом почалися у мене відразу, як тільки опустив туди весь перший урожай. Ніякої витяжки там не було, і з цього незабаром на стелі з’явився конденсат, що стікає великими краплями.

Зрозуміло, що в погребі було дуже сиро. Першою почала псуватися капуста, яку я очищав від гниючих листя кожні два тижні.

Потім настала черга картоплі. Але ж я заносив його в льох добре просушеним. З болем в серці спостерігав, як бульби поступово намокають і починають потихеньку проростати.

Ну і, нарешті, жертвою вогкості стала морква. На початку весни викинув останні залишки згнилі капусти, а трохи пізніше – і моркви. Про картоплю навіть згадувати не хочеться. Так тривало два роки…

З Інтернету дізнався, що потрібна витяжка. А як її зробити, якщо льох глибокий: стеля залита бетоном, а зверху гора землі, укрита шифером? Став шукати якийсь компроміс.

Переглядаючи взимку статті з корисними порадами, звернув увагу на одну, де говорилося про те, що сіль може втягувати зайву вологу завдяки своїй гігроскопічності. Може, спробувати? І я вирішив спробувати насипати солі в стару сковороду і поставити її на полицю з банками.

До речі, металеві кришки на банках з заготовками теж від вогкості швидко псувалися, покривалися іржею, і тому частина банок також доводилося викидати.

Ну ось, поставив я сіль, але оскільки сковорідка з нею виявилася “не на очах», то я благополучно забув про свій досвід. Згадав тільки днів через десять і вирішив тут же подивитися, що відбувається.

Зняв сковорідку з полиці і дуже здивувався, тому що вона була майже до країв наповнена сольовим розчином, і тільки в самій серединці залишилс грудочки кристалів солі. Мабуть, концентрація солі у воді досягла максимуму і вона перестала розчинятися.

Після цього я акуратно злив сольовий розчин в далекому куточку городу, де нічого у мене не росте, і, щоб випарувати залишки вологи, поставив сковороду на плиту. Потім остудив її, витрусив в стару каструлю злежалу сіль і качалкою подрібнив її. Висипав сіль назад в сковороду, додав нову порцію і поставив знову серед банок. Так я робив кілька разів.

Одного разу не було у мене часу товкти сіль, і я поставив її в льох, просто остудивши. Через кілька днів помацав її, а вона вже була вся вологою. З тих пір я більше не став заморочуватися з розбивкою солі, адже вона в будь-якому стані втягує вологу.

Для прискорення процесу поставив в іншому кутку погреба ще одну сковороду. Тепер уже стежив за сіллю і просушував її, коли вона ставала мокрою на дотик.

І незабаром помітив, що краплі на стелі зменшилися в розмірах, і їх стало менше. Знизилася і вологість в погребі, бо картопля тепер лежала сухою, і капуста з морквою теж стали менше псуватися.

Редакція сайту вдячна Вам за те, що читаєте нас! Ми стараємося зробити наш вміст, максимально корисним для Вас!