Запечена картопля з яєчно-маслянним соусом

Картопля запечена таким способом у духовці запросто замінить усім відоме пюре. Також може стати основою святкового столу, якщо приготувати його у великій формі, збільшивши кількість інгредієнтів.

Нам потрібно:

  • картопля – 4 середні бульби
  • вершкове масло – 50 гр.
  • прованські трави
  • сіль
  • перець, сушений часник
  • зелень для прикраси

Для соусу:

  • вода – 2 ст.л.
  • яєчні жовтки – 2 шт.
  • вершкове масло – 150 гр.
  • лимонний сік
  • сіль

Покроковий рецепт приготування

Вимити та очистити картоплю. З одного боку зрізати по невеликому шматочку, щоб картоплини можна було поставити вертикально.

По всій довжині картоплі зроби надрізи, як нарізати для картоплі фрі, але не дорізати до краю, залишивши приблизно 1 см.

Викласти у глибоку форму для запікання. Розтопити олію, додати прованські трави, полити картоплю. Посолити, поперчити додати сушений часник.

Запікай у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 45-50 хвилин. При необхідності довести до повної готовності в мікрохвильовій печі, щоб не пересмажити в духовці.

На стіл подавай гарячим, посипавши зеленню.

Соус яєчно-масляний:

У каструлю влити 2 столові ложки холодної води, додати 2 яєчні жовтки, додати сіль та збити до однорідної маси;

Поставити каструлю на вогонь або водяну баню і поступово підкладаючи по маленькому шматку вершкового масла, безперервно помішувати, не допускаючи не тільки кипіння, але і сильного нагрівання. Як тільки соус загусне, додати до смаку лимонний сік.