Знайшла рецепт квасу в газеті 30-річної давності: смачніше ніколи не пила
Квас — традиційний літній засіб для втамування спраги. Існує маса способів його приготування. Але я використовую всього два. Їх я знайшла в «Комсомольской правда» 30-річної давності. Для початку пропоную вам приготувати класичний варіант квасу. У ньому немає ніяких додаткових смакових добавок. Інгредієнтів теж досить мало, всього п’ять.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Лебедине гніздо
Нетлінна класика
Отже, вам знадобляться такі складові:
- Буханець хліба. Хліб неодмінно повинен бути черствим. Я використовую з житнього борошна. Він надає напою особливий смак і аромат, а також добре сприяє процесу бродіння.
- 2 склянки цукру. Їх достатньо, щоб квас придбав необхідну солодкість, але не був при цьому надто нудотним.
- 5 літрів чистої негазованої води.
- 25 г свіжих дріжджів.
Приготування сухарів
Тепер приступаємо до приготування. Для початку потрібно підготувати хліб. У рецепті потрібно використовувати тільки черстві сухарі.
Готуються вони дуже просто. Розріжте буханець на скибочки. Вони повинні бути не дуже тонкими (інакше вони в воді перетворяться в кашу), але і не товстими.
Викладіть хлібні скибочки на деко рівномірним шаром. Підсушіть їх у духовці, щоб вони перетворилися в сухарики.
Уважно стежте за тим, що відбувається в духовці. Хліб не повинен підгоріти, інакше смак напою безнадійно зіпсується. Ніколи не кладіть у воду горілі скибочки. Краще зробіть нову, поки не підгорілу партію.
Дати настоятися, а потім процідити
У каструлю помістіть сухарі. Залийте їх водою. Далі вам потрібно поставити суміш настоюватися годин на вісім.
Після закінчення відведеного для настоювання часу процідіть рідину через друшляк. Вилийте проціджений рідина в ту ж каструлю, додайте дріжджі. Також для стимулювання процесу бродіння вам потрібно додати цукор.
Гарненько все розмішайте, щоб не було крупинок цукру і грудочок дріжджів. Заготівля для напою готова. Накрийте каструлю щільною кришкою.
Тепер вам потрібно поставити каструлю в тепле місце на дві доби. Уникайте потрапляння на каструлю прямих сонячних променів, нехай вона стоїть в темному місці.
Коли процес бродіння закінчиться, саме час розлити напій по пляшках. Але для початку рідину потрібно процідити. Для цієї мети я використовую складену в декілька шарів марлю.
Розлийте квас по пляшках. Щільно закрутіть кришку.
Для любителів оригінальних смаків
Ще один варіант, який я часто використовую в літній сезон, — квас на основі цикорію. Так, здається все це дивним, але цикорій надає неповторний смак. Спробуйте і ви.
Отже, для приготування корінцевий квасу вам знадобляться наступні інгредієнти.
- 3 чайні ложки цикорію. Ви без праці можете знайти цикорій в будь-якому магазині. Він використовується як замінник кави, але прекрасно підходить і для цього напою.
- 3 літри чистої негазованої води.
- 10 столових ложок цукру. Більше, ніж в класичному варіанті. Але у цикорію є якась гіркота, яку потрібно нейтралізувати за допомогою цукру.
- Чайна ложка сухих дріжджів.
- Чайна ложка лимонної кислоти.
Швидко і просто
Для початку в каструлі доведіть до кипіння літр води. Цукор змішайте з меленим цукром, додайте лимонну кислоту. Отриману суху суміш залийте окропом.
Злегка нагрівайте півлітра води. Далі киньте в воду дріжджі, розмішайте. Вони повинні повністю розчинитися.
Змішайте цікоріевий суміш з дріжджовий. Долийте воду, що залишилася. Розлийте рідина по пляшках.
Щільно закрийте пробками. У теплому місці квас повинен простояти годин дванадцять. Потім пляшки можна поставити в прохолодне місце.