700 кг картоплі з сотки: досвідчений картопляр поділився секретами вирощування картоплі

Віктор Матвійович Бородін – картопляр-любитель з 28-річним стажем. За рекордами не ганяється, однак вважає: якщо на кущі виросло менше десяти бульб, то праця минула даремно. Його особистий рекорд – 52 бульби з однієї рослини, 700 кг з сотки. Бородін випробував безліч сортів і способів вирощування картоплі. Він поділився деякими з них.

Власні насіння – метод для НДІ

Повідомляє miysvit.pp.ua, із посиланням на Вакурат

Восени на кущах картоплі визрівають ягоди-помідорчики, в яких містяться насіння. Віктор Матвійович їх сушив, навесні висівав в збагачений грунт. Вирощував розсаду, яку потім висаджував на город – на місце «постійної прописки».

Був у Бородіна один сорт картоплі, який дав рекордний урожай: з одного куща 52 різнокаліберних бульби. Там виявилися і екземпляри завбільшки з кулак, але траплялися і малюки розміром з полпальца. Після цього Віктор Матвійович вирішив експерименти з насінництвом закінчити, а спосіб відбракував.

На його думку, картопля при такому способі розмноження з часом вироджується. Перевірений картопляр вирішив так: заняття з насінням – справа надто серйозна, копітка, потребує додержання відповідних умов, тому нехай цим краще займаються в науково-дослідних інститутах.

Ростові живці – 35 картоплин з куща

Цей спосіб Віктору Матвійовичу сподобався набагато більше.

Щовесни пенсіонер витягує насіннєву картоплю на пророщування за 30-35 днів до посадки. І коли на коренеплодах з’являються паростки довжиною 2-2,5 см з зачатками корінців, він ці ростові живці акуратно виламує і висаджує в добре підготовлену землю – перегній, добрив золою.

Грядками для майбутніх картопляних чудо-богатирів служать два великих бака від дизельного палива. У них він висаджує всього по три паростка, проте кожна рослина в результаті дає приблизно по 35 картоплин. Наступного року Віктор Матвійович вирішив трохи вдосконалити технологію: спочатку він висадить паростки в розсадні стаканчики, в квітні виставить рослини в теплицю на дорощування, а потім вже переселить в баки.

Урожай з бульб – удосконалюємо класику

Технологія традиційного способу у Віктора Матвійовича відпрацьована практично до автоматизму. Восени, після викопування бульб, городник промиває їх під струменем води, хоча вони і чисті. Готує розчин, що захищає бульби від картопляних «хвороб»: в полімерну ємність, наповнену 10 л води, Віктор Матвійович відправляє сірникову коробку мідного купоросу, по 1 г марганцівки і борної кислоти. Всі інгредієнти ретельно розмішує.

У цьому розчині обробляє картоплю протягом 15 хвилин, потім на цілий день відправляє на просушку на сонечко, якщо звичайно дозволяє погода.

Досушувати картопля в картонних коробках на веранді ще добу, і тільки після цього прибирає своє добро в льох, заздалегідь оброблений димової сірчаної шашкою.

Навесні, приблизно за місяць до посадки, Віктор Матвійович переміщує свій насіннєвий фонд в котельню, де картопля у нього ніжиться в теплі при температурі 18-20 ° С приблизно два тижні і починає проростати.

Ще через 14 днів, якщо встановлюється нормальна погода, Віктор Матвійович знову розкладає картопля по шухлядах. Строго по сортам. І переносить на веранду лазні, яка з усіх боків укрита товстою плівкою.

Через тиждень обприскує посівні бульби цілющим складом, приготованим з соку алое, вичавленого з декількох листочків, золи, марганцівки (на кінчику столової ложки), борної кислоти (0,5 г на 1 л води), який захистить картопля від всяких гнилей.

Не вдається скопіювати.