Ніжний, розсипчастий пиріг з яблуками – начинки багато, але вона не тече
Так само я поділюся з вами тим, як можна просто і швидко, але при цьому красиво прикрасити пиріг. Тісто в пирозі пісочне, але в ньому немає вершкового масла. Тісто виходить смачне, розсипчасте, і в той же час ніжне. А яблук в пирозі дуже багато, при цьому начинка не розквашує тісто і залишається соковитою.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
Необхідні продукти:
Тісто:
- Сметана – 4 ст ложки (100 гр)
- Соняшникова олія – 5 ст ложок (50 гр)
- Смалець – 1 ст ложка (30 гр)
- Яйце – 1 шт
- Цукор – 1 стакан (200 гр)
- Сіль – дрібка
- Просіяне борошно – 2,5 склянки (400 гр)
- Розпушувач – 1 пакетик (7 гр)
- Ванілін – 1 пакетик (2 гр)
Начинка:
- Яблука – 5-6 шт
- Цукор – 2-3 ст ложки
- Кукурудзяний крохмаль – 1 ч ложка з верхом
- Ягідний сироп – за бажанням
- Кориця, кардамон, мелений чорний перець – за бажанням
Форма розміром 20 на 26 см
Покроковий процес приготування пирога з яблуками
Викладаємо в миску сметану. Додаємо до неї соняшникову олію, розтоплений до рідкого стану смалець, вбиваємо яйце, додаємо дрібку солі, висипаємо цукор і перемішуємо. Якщо немає смальцю, можна додати трохи більше сметани і олії.
У цю масу висипаємо просіяне борошно, розпушувач, ванілін і замішуємо м’яке тісто прямо в мисці.
Тісто виходить дуже м’яке, але воно не липне до рук.
Для начинки я взяла літні яблука Мельба, адже вони дуже ароматні. Шкірку з яблук я не знімала, просто порізала їх тонкими пластинками.
Тепер беремо тісто і ділимо його на дві нерівні частини. Більшу частину тіста розкатуємо на папері для випічки за розміром дека з урахуванням бортиків. У мене деко розміром 20 на 26 см.
Укладаємо розкачане тісто на папері для випічки в деко і формуємо бортики висотою 1,5 – 2 см. Викладаємо на тісто скибочки яблук. У нас в сім’ї люблять щоб начинки було багато, тому яблук я не шкодую.
Для більш цікавого смаку начинки я вирішила полити яблука малиновим сиропом, але це не обов’язково.
А ось тепер – щоб начинка не витікала і не розквашувалося тісто, я в цукор, яким буду посипати яблука, додаю трохи крохмалю. Сюди ж за бажанням, замість сиропу, можна додати трохи кориці, кардамону і чорного меленого перцю. Посипаємо яблука зверху цукром з крохмалем.
Щоб верх пирога вийшов красивим, я беру решту тіста і відриваю від нього маленькі шматочки, якими накриваю начинку.
Відправляємо наш пиріг в духовку, розігріту до 180 градусів цельсія на 30 – 35 хвилин. Я включаю обидва тена і конвекцію. Якщо конвекції немає – не страшно, просто пиріг буде трохи довше випікатися.
Дамо повністю охолонути пирогу і можна кликати всіх на чай. Смачного!