Скумбрія за 3 хвилини. Смачна золота рибка без коптильні і хімії!

Цей рецепт мамі розповіла продавщиця риби на ринку. Він настільки елементарний, що я здивувалася такому відмінного результату! Скумбрія, або як прийнято називати на Заході, макрель – риба не тільки смачна, але й корисна. Є, щоправда, один нюанс – запах навіть у найсвіжішої скумбрії досить специфічний, і тому більшість господинь віддають перевагу трохи почаклувати перед тим, як смачно приготувати скумбрію. Філе скумбрії дуже ніжне і жирне, легко разкинуте на напівкруглі шари. Існує безліч способів, як смачно приготувати скумбрію, але найкращими варіантами є запікання (у фользі або рукаві), тушкування, копчення, а також засолення та маринування. Як приготувати скумбрію.

Пр о це пише Мій Світ, за матеріалами Ukr.Media.

Скумбрія за три хвилини

Інгредієнти:

  • Скумбрія (середня) – 1 шт
  • Цибулиння (скільки є, на око)
  • Сіль (ложки без верху) – 5 ст. л.
  • Вода – 1 л

Приготування:

Цибульне лушпиння ненадовго замочити у воді.

Потім поставити на вогонь і додати сіль. На літр води потрібно 5 столових ложок солі (якщо води треба більше, то і солі відповідно).

Солону цибульну воду закип’ятити, покласти скумбрію і варити рівно 3 хвилини

Потім рибку відкинути на друшляк і можна їсти.

Коментар автора:

Риба невелика і встигла проваритися повністю. Хоча мене спочатку теж збентежило те, що варити 3 хвилини. Якщо риба велика, то її можна розрізати вздовж,щоб точно проварилася або ножем проколоти в декількох місцях. Приємного апетиту!

Скумбрія пряного посолу

Скумбрія солона за цим рецептом готова до вживання вже на наступний день, а всі інгредієнти у кожної господині завжди в наявності. Беремо 2-3 рибини. Ретельно чистимо: прибираємо нутрощі, відрізаємо голову, хвіст, плавники. Потім нарізаємо на шматочки 1,5-2 см.

Поки займалися чищенням, у нас закипіла вода. Для скумбрії пряного посолу звичайно необхідний розсіл.

Інгредієнти:

  • 0,5 л води
  • 1 столова ложка солі
  • 1 столова ложка цукру
  • 0,5 столової ложки сухої гірчиці
  • 3 лаврових листа
  • 1 бутон гвоздики
  • 1 столова ложка рослинної олії
  • 0,5 столової ложки коріандру.

Приготування:

Всі інгредієнти складаємо в каструльку з нержавійки, кип’ятимо 5 хвилин, а потім обов’язково остуджуємо.

Шматочки риби складаємо в холодний розсіл і накриваємо тарілочкою.

На наступний день можна пробувати.

Приємного апетиту!

Дивовижна скумбрія в маринаді

В такому маринаді скумбрія не поступається за смаком червоної риби.

Інгредієнти:

  • Скумбрія (заморожена, розморозити) 2 шт
  • цибуля ріпчаста за смаком
  • вода 250 мл
  • гвоздика 6 шт
  • перець горошком дрібка
  • перець запашний мелений 1/3 год л
  • зерна коріандру дрібка
  • сіль 2 год л
  • цукор 0,5 год л
  • олія соняшникова 2 ст л
  • оцет яблучний 2,5 ст л

Приготування:

Скумбрію почистити, порізати на шматочки. Воду закип’ятити, додати туди сіль, цукор, гвоздику, перець горошком і мелений, коріандр, олію, кип’ятити 1 хв на повільному вогні.

В кінці влити оцет. Остудити. Цибулю порізати півкільцями. Рибу скласти в миску упереміш з цибулею, залити розсолом, маринадом. Залишити краще на добу маринуватися.

Приємного апетиту!

Солона рибка? Легко

Беремо рибку свіжозаморожену (оселедець або скумбрія). Рибку (на 2 штучки) розпотрошити, помити, обсушити серветкою і розрізати на шматочки.

Підготувати суміш для соління:

  • 2 столові ложки солі
  • 1 столова ложка цукру
  • 2-3 столових ложок кропу, можна свіжий
  • 1/2 чайної ложки чорного перцю
  • сухий базилік (за бажанням)

Приготування:

На харчову плівку викладаємо рибку, попередньо вмочивши в суміш для соління з 2-х сторін.

Всю рибку щільно притискаємо, обертаємо плівкою і покласти в поліетиленовий пакет на добу.

Потім рибу викласти на блюдо, додати кілька крапель лимонного соку і 2-3 столові ложки рослинного масла!

Рибка готова!

Приємного апетиту!

Скумбрія холодного копчення «Ще хочу»

Розсіл:

  • 2 літри води
  • 8 ст. ложок солі
  • 4 ст. ложки цукру
  • 4 великих жмені цибулиння
  • спеції за смаком

Приготування:

Розсіл закип’ятимо і потомим на маленькому вогні хвилин 15. Охолодити до кімнатної температури, процідити. Відрізати голову, випотрошити,промити. Скласти в ємність.

Залити скумбрію розсолом і покласти гніт. Засолювання триватиме 2,5-3 доби. За цей час періодично міняйте положення рибки, щоб вона позолотіла рівномірно. Настав час підвісити її. Я це роблю за допомогою великих канцелярських скріпок. Розігнути скріпки, одним кінцем проткнути рибку в районі хвоста і підвісити над ванною, підставивши миску або над раковиною.

Я зазвичай вивішую на ніч. І зранку,о чудо,рибка готова! Шкіра злегка натягнута беремо пензлик або двома пальчиками змащуємо нашу рибку рослинною олієюі насолоджуємося!

Приємного апетиту!

Оселедець на зиму

Свіжий оселедець почистити, можна відокремити від кісток, порізати на шматки. Залити холодною водою і залишити на 6-8 годин. (я періодично воду міняю.)

Приготувати розсіл

На 3 літри води пачка солі. (я роблю трохи менше – гр. 700 ) не люблю сильно солону, закип’ятити і остудити. Злити воду з оселедця. Залити розсолом, залишити на добу, періодично перемішуючи, для рівномірної просолення, вийняти шматочки оселедця вмочити в олію і в банку можна і просто влити її в банку з верху можна підлити олію під кришку.

Закатати, розсіл розрахований на 30 шт. оселедців. Цей вихід у мене з 15 шт.

Ніякого розсолу, тільки олію підлити трішки. Приємного апетиту!

Оселедець «ХЕ»

Інгредієнти:

  • оселедець св. морожений 3 шт
  • морква 3 шт
  • цибуля ріпчаста 2 шт
  • часник 2 зубчики
  • оцет 9% 200 мл
  • сіль 1 ч. л
  • олія рослинна 2 ст. л
  • соєвий соус-4 ст. л
  • кунжут 2 ст. л

Приготування:

Оселедець розморозити, почистити від кісток і нарізати на шматочки. Залити оселедець оцтом і залишити на 30 хвилин. Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на тертці для корейської моркви. Часник почистити і пропустити через прес. Злити з оселедця оцет (можна відкинути на друшляк, а я злила оцет через край, щоб трохи оцту залишилося). Потім додати до оселедця цибулю, моркву, часник, олію, соєвий соус, сіль і кунжут. Все добре перемішати і поставити на пару годин в холодильник. Оселедець «ХЕ» готова!

Приємного апетиту!

Оселедець маринований пряний з лимонним соком

Інгредієнти для приготування:

Оселедець – це корисні ласощі! Він містить цінні Омега 3, необхідні для нормальної життєдіяльності людини. Оселедець надзвичайно корисний для клітин мозку, нормальної роботи серця і судин. Спробуйте засолити самі, адже так набагато смачніше!

На 1 кг оселедця візьміть 3 столові ложки солі, 2 чайні ложечки цукру, 0,5 чайної ложки лимонної кислоти, а краще лимонного соку за смаком. Додайте чорний перець горошком, запашний перець, рослинну олію і 0,5 літра кип’яченої води. Також можна додати кружальця сирої моркви, порізану колечками червону цибулю і лавровий лист. Дуже красиво виглядає в скляній баночці!

Рибку очистіть, розріжте хвіст і плавники. Приготуйте маринад. Розчиніть у воді цукор, сіль та лимонну кислоту або сік лимона. Все розмішайте і залийте оселедець маринадом, поставивши потім в холодильник на добу.

Потім рибу помийте під струменем холодної проточної води, наріжте невеликими скибочками і покладіть у банку, приправивши кожен шар спеціями і затоку рослинною олією, додавши моркву, лаврушку і цибулю. Нехай ще трохи постоїть і просочиться. Оселедець пряного посолу готова!

Можна маринувати тушку цілком, шматочками або згорнутими скибочками філе. Приємного апетиту!

Оселедець в гірчично-оцтової заливці

Інгредієнти:

  • 3 великих свіжоморожених оселедця
  • 1 велика головка цибулі (з бузковим ефектніше)
  • 2 чайні ложки солі
  • 1 чайна ложка цукру
  • 0,5 чайної ложки меленого чорного перцю
  • 1 чайна ложка гірчичного порошку
  • 150 мл соняшникової олії (можна більше)
  • 1-1,5 чайна ложка оцтової есенції
  • цукор
  • гірчиця
  • перець

Приготування:

Олію змішати з оцтовою есенцією. Цибулю нарізати півкільцями. Філе оселедця нарізати шматочками по 1 див., змішати з сіллю і спеціями..У літрову банку укладати шарами-оселедець-цибуля-сель-цибулю. Нагорі банки – цибулю, потім залити сумішшю масла з есенцією, закрити капроновою кришкою і в холодильник.

Приємного апетиту!

Маринована рибка

Інгредієнти:

  • 1 кг риби (у мене хек морожений, але рибу можна будь-яку)
  • 4-5 цибулин
  • оцет
  • олія рослинна
  • сіль, чорний перець

Приготування:

Рибу ріжемо на шматочки і пересипаємо великою кількістю солі – залишаємо на 12 годин. Промиваємо від солі. Заливаємо оцтом на 4-5 годин (мова йде про 6% оцет, а у нас на Україні в основному продають 9%, наш 9% оцет я розбавляю холодною водою ну… майже наполовину). Укладаємо щільно шарами – риба, перець, цибуля, риба, перець, цибулю,. Заливаємо рослинною олією- 12 годин постояти. Мені жодного разу не вдалося витримати точно час, то оцтом на цілу ніч заллю, то в олії немає терпіння 12 годин витримувати – на смаку не відбилося. Так що час тут поняття приблизне. Шматочки риби дуже тверденькі виходять, такі «є що вкусити». Подібності ніжного оселедця не чекайте, абсолютно не схоже, у цієї риби свій індивідуальний смак.

Приємного апетиту!

Домашня кілька в томаті. Майстер-клас

Складність: мінімальна.Щоб приготувати кільку в томаті, нам знадобляться:

  • 500 г свіжої або замороженої кільки
  • 300 мл томатного соку
  • 1 велика цибулина
  • 1 невелика морква
  • рослинна олія
  • сіль, запашний перець горошком, лавровий лист
  • 1 їдальня ложка пшеничного борошна
  • 1 столова ложка цукру

Приготування:

Охолоджену кільку розморожуємо. Очищаємо рибку від голови і нутрощів. На товстодонну сковороду наливаємо пару столових ложок рослинної олії. Цибулину очищаємо, промиваємо під проточною водою і гострим ножем нарізаємо на дрібні шматочки.

Відправляємо цибулю обсмажуватися в рослинній олії на сковороді. Знімаємо верхній шар моркви з допомогою овочечистки і ретельно промиваємо її. Подрібнюємо овоч, наповнений каротинами, на крупній тертці. Кладемо натерту моркву до цибулини. Рибку ретельно промиваємо і зливаємо зайву рідину. Кільку додаємо до тушкованих овочів, посипаємо сіллю, цукром, приправляємо лавровим листком і парою горошин запашного перцю. Заливаємо рибку з цибулею і морквою домашнім томатним соком.

Якщо ви не робите такі заготовки, то можете розвести водою приготований заздалегідь кетчуп. До соку слід попередньо додати столову ложку пшеничного борошна (для густоти соусу) і добре перемішати віночком. Прослідкуйте, щоб томат не тільки повністю покрив кільку, але і проник між рибинками. Гасити їх необхідно на самому маленькому вогні близько 30-ти хвилин. Потім додати столову ложку оцту (якщо не плануєте з’їсти кільку найближчим часом) і згасити ще 5-ть хвилин. Після її можна укласти в підготовлені банки і закатати кришками.

Приємного апетиту!

Саморобні шпроти

Готуються вони дуже і дуже просто, а за смаком не відрізняються від магазинних, виходить не тільки дуже смачно, але ще і вигідно.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг дрібної риби (кільки, сардин і т. п.),
  • 100 гр. рослинної олії (без запаху),
  • 3 пакетики чорного чаю,
  • 1 бульйонний кубик (будь)

Приготування:

У риби видаліть голову і черевце. 3 пакетики чаю заваріть одну склянку крутого окропу і дайте настоятися 15-20 хвилин. Рибу рівними шарами розкладіть на сковорідці, залийте рибу заваркою, покришіть туди ж бульоний кубик і додайте 100 грам рослинної олії. Тушкуйте рибу на самому маленькому вогні під кришкою, поки не випарується вся рідина. Приблизно 50-60 хвилин. У сковорідці повинні залишитися тільки олія і рибка. Ось і все шпроти домашнього приготування готові! Приємного апетиту!

Ніжна малосолона горбуша

Як відомо, горбуша – риба досить сухувата і пісна. Але при такому способі засолювання перетворюється в благородну сьомгу. Ніжна, соковита! Готується дуже швидко і можна дегустувати вже через годину. Знадобиться філе горбуші, порізаної на шматочки. Якщо риба морожена, розморожувати не треба. Морожену рибу різати легше – шматочки виходять акуратніше. Зробити сольовий розчин з холодною кип’яченою водою, дуже насичений. На 1л. 4 – 5 ст. л. солі. Якщо очищена картопля спливе в розчині – готово. Рибу покласти на 5-8 хвилин в розчин. Потім вийняти, промити, просушити трохи серветкою. Покласти шарами в підходящий посуд, полити олією соняшниковою без запаху. Поставити на 30-40 хвилин у холодильник. Подавати з цибулею, лимоном, зеленню.

Поради:

Шматочки потрібно різати шириною 1,5 сантиметра, інакше середина не просолюється. Крім того, якщо в розсіл кидати ще заморожену рибу, тоді потрібно збільшити хвилин до 10. На 1 кг риби потрібно зробити не менше 1,25 літра розсолу, якщо більше, гірше не буде. В іншому прекрасний результат, дуже ніжна слабосолона рибка.

Я ще додав чорний перець горошком, штук 30 на 1 кг, розчавив перець ножем на столі, посипав горбушу перед тим, як складати в посуд і заливати олією. Перець дуже прикрасив смак.

У будь-яку червону рибу при засолі додаю 1 ст. ложку цукру на 1 кг риби і 1 ст ложку коньяку(спирту).

Приємного апетиту!

Риба червона солона!

Це дуже простий і доступний рецепт засолу червоної риби. Рибка виходить пальчики оближеш!

Інгредієнти:

Риба червона 1 кг (сьомга, форель, кета, голець, горбуша). На Ваш вибір. Сіль 2 ст. ложки. Цукор 1 ст. ложка. Перець духмяний горошок за смаком.

Приготування:

Рибу обробляємо на філе, видаляємо кістки і нарізаємо порційними шматочками. У мисці змішуємо сіль і цукор. Рибку викладаємо шарами, пересипаючи сіллю і цукром, на кожен шар викладаємо перчик запашний. Прибираємо рибу в холодильник на добу. Смачна і корисна закуска готова.

Приємного апетиту!