Банош — готуємо вдома за 10 хвилин

Якщо ви хоч раз були в Карпатах, вам, напевно, не треба багато розповідати, що таке банош. Але, може, ви, як і я, не одразу зважилися спробувати кукурудзяну кашу зі шкварками, зварену на сметані і вершках? Бо зі мною саме так і було. Кілька разів я мала можливість оцінити справжній гуцульський банош у різноманітних карпатських «колибах», але таке дивне поєднання інгредієнтів мене зовсім не приваблювало. Поки одного разу я не наважилася. Мабуть, це було під чарочку  Але, як би там не було, вже кілька років готую банош вдома. І це одна з моїх улюблених страв нашвидкуруч. Бо справжній банош можна приготувати хвилин за 10, а його калорійність задовольнить найголоднішу людину.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Зелена Садиба

Банош — готуємо вдома за 10 хвилин

Банош — готуємо вдома за 10 хвилин

Інгредієнти для приготування баношу

В Інтернеті можна прочитати багато різноманітних рецептів баношу. Гуцульську кукурудзяну кашу можна варити на молоці, на сметані, на вершках. Банош може бути з шкварками, з копченими ковбасками, з лісовими грибами чи шампіньйонами. З обов’язкових інгредієнтів – кукурудзяна крупа і бринза. Я готую банош на сметані і вершках. Цього разу він у мене з шкварками, але часто роблю банош з шампіньйонами. Це, так би мовити, лайт-версія.

На дві повноцінні порції баношу (нам з чоловіком на двох виходить трохи забагато) знадобиться:

1 склянка (200 мл) кукурудзяної крупи.

Щоб приготувати банош швидко – зварити кашу за три-чотири хвилини – обирайте крупу найдрібнішого помолу. Ідеально – з позначкою «Екстра». Можна варити банош навіть з кукурудзяної муки. Але мені більше подобається, коли банош має все-таки структуру каші, а не пюре. Якщо використати для приготування крупу крупнішого помолу, варити її доведеться довше, сметана – википить, і банош буде занадто густим, а то й недовареним.

350-400 г сметани (цього разу в мене сметана з магазину з 21% жирністю, звичайно, з домашньої сметани банош буде ще смачнішим і ніжнішим).

200 г вершків 15% (можуть бути менш чи більш жирними, вершки потрібні, щоб банош не мав кислуватого смаку через сметану).

50-80 г бринзи.

приблизно 100 г свіжого чи соленого сала (бажано, з прошарком м’ясця).

сіль (якщо бринза добряче солена, то додаткова сіль, на мій смак, не потрібна).

Інгредієнти для приготування баношу

Спосіб приготування баношу в домашніх умовах

Банош в домашніх умовах — це, кажуть гуцули, не банош, а кукурудзяна каша. Бо справжній банош має варитися на відкритому вогні і мати його присмак. Але насправді, я думаю, сьогодні і гуцули найчастіше варять банош вдома, бо це швидко і зручно. Я кілька разів хотіла зварити банош на дачі в казанку. Але ми там, зазвичай, тільки в теплу пору року, а банош – це, як на мене, ідеальна їжа для зими. Влітку хочеться чогось легкого, а банош — це дуже смачно, але жирно, поживно і занадто калорійно. Цікаво, а щоб про його склад сказали дієтологи? 

Отже, готуємо банош. Можна використати мультиварку, але і каструля підійде. Змішуємо в ній сметану і вершки, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і повільно, зробивши вогонь на мінімум і постійно помішуючи, всипаємо кукурудзяну кашу. Гуцули стверджують, що банош можна мішати тільки дерев’яною ложкою і тільки в одну сторону. З ними краще не сперечатися, то ж так і робіть.

Варимо кашу приблизно хвилини 3-4. Можете спробувати на зуб – якщо крупинки не відчуваються, каша для баношу готова. Вона має бути ніжною, не пересушеною ні в якому разі! Як на мене, банош краще не доварити, ніж пересушити. Вимикаємо вогонь і залишаємо кашу під кришкою доходити.

Тим часом смажимо сало. Ріжемо на невеликі квадратні шматочки і – на сковорідку. Це ще хвилин 5.

Смажимо сало для баношу

Потім беремо глибоку миску чи дві, якщо готували банош на двох, і викладаємо кашу. А можна і не глибоку, бо банош – не суп, він не повинен розтікатися по тарілці.

Викладаємо кукурудзяну кашу в миску

Зверху каші – шкварки, а на них – бринза, розім’ята попередньо виделкою. Все. Я ж казала – це страва нашвидкуруч. Буквально 10 хвилин і банош готовий.

Банош — страва не на кожен день, бо калорій там і справді багато. Гуцули-пастухи, яким приписують батьківство баношу, могли його їсти хоч кожен день, але ж скільки вони рухалися при цьому! Але якщо холодного, мокрого чи морозного вечора ви прийшли додому, їсти нічого, а готувати нема сил, зробіть банош. Цей рецепт врятує ваш вечір!