Секрет вирощування великих грон винограду

Сьогодні вирощуванням винограду в місцевості з суворим сибірським кліматом вже нікого не здивувати. Але можна здивувати якістю і розміром екзотичної ягоди, вирощеної на своїй ділянці.

При правильному догляді і дотриманні деяких «секретів» одно гроно винограду може досягати п’яти кілограмів ваги! Про ці правила і «секрети» ми сьогодні і поговоримо.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Вакурат

Перша умова

Запорукою бажаного результату є, звичайно, сам сорт вирощуваної культури. Я пробувала різні, але порекомендувати можу п’ять, на мій погляд, кращих – Преображення, Різамат, Аркадія, Софія і Тайфи Рожевий .

Друга умова

Велике гроно можна виростити тільки на сильному кущі. Ідеальний вік для плодоношення лози – 3-5 років .

Золоті правила

Прикоренева підгодівля

Виробляти її потрібно регулярно 4-5 разів за сезон – з весни до пізньої осені. Тому що навіть після того, як урожай вже зібраний, добре визріти повинна сама лоза – для грандіозного результату майбутнього року.

Я використовую для першої ранньої підгодівлі суміш суперфосфату – 20 г; аміачної селітри – 10 г і калійної солі – 5 м Все це – на 10 літрів води. Цього розчину вистачає на один 3-4-річний кущ.

Другий раз – в кінці весни, коли йде найінтенсивніший ріст лози, також в 10 літрах розводжу 10 г калімагнезії, 20 г аміачної селітри – 20 і 10 г борної кислоти.

Коли відбувається формування зав’язі, кущі добре б полити суперфосфатом, а восени розчином з калійної солі – 10 г, суперфосфату – 20 г, борної кислоти – 1 г, сульфату цинку – 2 г, сірчанокислого марганцю – 2 г і йодиду калію – 1 м

Безумовно, для найкращого результату грунт повинен бути багатим і органічним. Я, так як тримаю корову, використовую для органічної підгодівлі торішній гній ( перегній ). Головне, з цим не перестаратися і не «спалити» кореневу систему.

Пасинкування

Виноград, як і томати, потрібно ретельно пасинкувати . Для того, щоб отримати кілька великих грон, потрібно нещадно видаляти всі численні дрібні пасинки, слабкі пагони і пагони-двійники. Так лоза віддасть всі сили «обраним» плодам (одна гроно на 2-3 втечі).

Я в обов’язковому порядку прищипують і верхівки кущів.

Важливо!

Проріджувати потрібно не тільки лозу, а й формуються грона винограду, вищипуючи з них партенокарпік – дрібні, що не розвинулися ягоди.

Секрет

Виростити найбільші виноградні грона допомагає спосіб, про який поки мало хто знає і використовує на практиці – кільцювання пагонів .

Коли кисть відцвіте, біля основи плодової стрілки я в кілька рядів щільно намотую мідний дріт. Таким чином порушується відтік поживних речовин в кореневу систему, і всі вони залишаються в кисті, в рази збільшуючи розміри ягід.

Не забути!

Дуже велике значення при вирощуванні винограду мають полив і обробка лози від грибкових захворювань і шкідників.