Хитрості вирощування щедрого врожаю часнику на вашій грядці

Часник користується популярнісю у багатьох дачників, і це не дивно адже часник це цінний овоч, що збуджує апетит і поліпшує травлення, був оцінений ще в давнину. Його широко використовують для приготування пікантних страв і в консервації. У вирощуванні часнику є кілька особливостей.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Наука правди

Часникові хитрості при посадці

Найчастіше вирощують озимий часник. Розмножується він зубками, – часточками часнику.

Перед посадкою потрібно провести наступні дії:

— Заздалегідь підготувати грядку, що знаходиться на піднесеному місці і розташовану з півдня на північ.

— Кращі попередники для часнику – горох, огірки або картопля,

— Перекопати і сформувати грядку краще за 3 тижні до настання заморозків. Вона повинна осісти до посадки.

Посівний матеріал, – міцні, не пошкоджені зубчики потрібно потримати 2 години в слабкому розчині марганцівки для профілактики захворювань.

— По довжині грядки розмітити паралельні лінії на відстані 20 см один від одного і зробити борозенки глибиною 6 – 8 см. З інтервалом 8 – 10 см. Намітити лунки, в кожну з яких “увіткнути” зубчик вниз денцем. Борозенки засипати грунтом, зверху розкидати компост або укласти прілу солому.

— З настанням морозів зверху вкрити лапником, який буде затримувати сніг і створювати додаткове укриття.

Від сходів до врожаю

— Перші паростки часнику з’являються відразу після сходу снігу, в кінці березня. У цей час потрібно підгодувати молоду зелень розчином аміачної селітри (20 р гранул розвести у відрі води). Через 2 – 3 тижні процедуру повторити.

— Поливати при відсутності опадів через 10 днів, після поливу рихлити ґрунт біля часнику на глибину не більше 3 см.

— Під час формування головки в червні і липні полити цінний овоч зольним розчином, який збагатить ґрунт калієм, необхідним для росту головки.

— Стрілки, які досягли 12 – 15 см довжини, необхідно виламувати, щоб поживні речовини не витрачалися на формування насіння. Листя часнику зав’язати у вузлик, тоді всі сили рослини будуть направлятися на зростання часнику.

— Добре, якщо в проході часникової грядки зростає календула, а також для запобігання від пожовтіння листя. Для запобігання іржі можна обприскати рослини розчином гіркого перцю.

— Часник не можна перетримувати в землі, інакше він буде погано зберігатися. Викопувати часник рекомендується в суху сонячну погоду, коли пожовтіє нижнє листя.

— Вирощуючи часник, необхідно дотримуватися сівозміни. Повертатися на колишнє місце рекомендується тільки через 4 роки.

До речі!

Є одне дуже чудове добриво, яке: 1) Прискорює терміни дозрівання врожаю. 2) Допомагає отримати великі цибулини. 3) Підсилює цілющі властивості. 4) Підвищує врожайність і лежкість. Коштує копійки, а результат, повірте, – просто чудовий.

У ньому містяться всі, необхідні для часнику і цибулі, макро і мікро елементи. Воно так і називається – “Для цибулі і часнику”.

Ми старалися, щоб ця стаття була цікавою та корисною для вас. Надіємось на вдалося досягнути бажаного результату.