Чому жовтіють листя у огірків та що з цим робити

Дачний сезон в самому розпалі, а разом з ним і низка садових проблем. Яскравий приклад – жовтіють зав’язі огірків. Однозначного рецепта по виправленню подібної проблеми не існує. Нижче представлені найбільш поширені причини цієї незручності.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Наука і правда

Чудеса селекції

На зміну неродючим кущам прийшли вдосконалені гібриди. Рослини нового типу утворюють плоди біля кожного листа. Однак життєвих сил для виношування плодів як і раніше не вистачає. Селекційні сорти самостійно виконують відбір плодів, тому рекомендується звернути увагу на упаковку з насінням перед покупкою.

Непідготовленість куща

Деякі сорти утворюють зав’язі вже при двох парах справжніх листків. Однак в цей період рослина має спрямувати сили на нарощування зеленої маси. Якщо городник примусово не вилучив зав’язь, рослина виконає цю справу без сторонньої допомоги.

Потрібна обрізка

Велика кількість побічних пагонів призводить до виснаження плодової культури, адже на утримання пасинків йде велика кількість життєвих сил. Процедура здійснюється в ранковий час – зрізи засихають швидше.

Відсутність комах-запилювачів

Пункт актуальний для не самозапильних сортів. Для того, щоб провести перенесення пилку, необов’язково захоплюватися бджільництвом. Досить відкривати парник в денний час. Для досягнення максимального ефекту бажано поруч з плантацією укоренити петунію, фацелію або соняшник. У штучних умовах запилення виробляється вручну за допомогою ватного тампона і палички: пилок з пустоцвіту поміщається на жіночу квітку.

Підвищена температура в теплиці

У тепличних спорудах огірки страждають від спеки. В результаті пилок стає непридатною до запилення. У ясні безвітряні дні агрономи радять зробити частішим полив, укрити кущі навісом з дрантя або забілити верх теплиці розчином вапняку (на 5 частин рідини 1 частина порошку).

Битва за місце

Перед посадкою вибраного сорту потрібно вивчити агротехніку щоб уникнути помилок і незручностей надалі. Стандартна розмітка – не більше двох примірників на метр квадратний.

Брак мікро і макроелементів

Огірки позитивно відгукуються на мінеральні підгодівлі. Під час висадки розсади в грунт в лунку додають компост. З появою зав’язей вносяться калійні добрива у вигляді попелу, селітри або нітроамофоски.

Дотримання агротехніки і термінів посадки – запорука рясного врожаю. Необхідно невпинно дбати про посіви, і рослини неодмінно віддячать своїх чеснот.