Що заборонено робити з натільним хрестиком, та як правильно його носити.

Хрестик, який носить кожен християнин, це уособлення віри в Бога. Він повинен бути невеликого розміру, не містити дорогоцінного каміння та інших прикрас й заходитись біля тіла, а не на одязі. Натільний хрестик – це особиста річ, а не предмет розкоші, яким потрібно хизуватися.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Доброта

Що заборонено робити з натільним хрестиком.

  • Купувати новий без потреби.

Придбати новий хрестик можна тільки в тому випадку, якщо попередній зламався або згубився. Найкраще це робити в церкві, де його священнослужитель освятить.

  • Самостійно освячувати натільний хрестик.

Освячувати хрестик має право тільки священник під час спеціального обряду. Так він буде мати силу захищати людину від різних неприємностей.

  • Носити натільний хрестик напоказ.

Натільний хрестик є символом віри, а не прикрасою. Його заборонено носити поверх одягу, бо це є вихваляння вірою, що є гріхом гординя. Хрест, який вдягають священники на Богослужіння – це наперсний хрест. Він може бути прикрашений й використовують його лише для служби. Свій натільний хрестик кожен святий отець носить під одягом, де його ніхто не бачить.

  • Знімати хрестик.

Не бажано знімати натільний хрестик без вимушеної потреби. Якщо вже таке сталося, як найшвидше вдягніть його назад прочитавши перед цим молитву.

  • Вдягати хрестик на ланцюжку.

Ланцюжок — це таке ж вихваляння, як і дорогі прикрашені хрестики. Це є гріхом й церква не заохочує використання чогось іншого крім мотузки. Також, ланцюжок найчастіше є причиною гублення хрестика та не дуже зручна річ.

  • Поєднання з іншими амулетами.

На мотузці з хрестиком не повинно бути нічого зайвого. Різні амулети заборонені церквою та неприпустимо поєднувати їх з символом християнської віри. Також, носити хрестик необхідно виключно на шиї.

  • Викидати хрестик.

Викидати священний символ разом зі сміттям це величезний гріх. Якщо хрестик зламався, то віднесіть його до церкви. Там його полагодять або поміняють на новий.

  • Вдягати та носити чужий хрестик.

Речі, які належать чужим людям не можна вдягати, особливо хрестик. Невідомо кому він належав, чому його викинули й чи освячений він.

  • Хрестик з розп’яттям Ісуса.

Хрестик з розп’яттям немає нічого поганого, це символ жертви, яку приніс Ісус Христос. Носити його потрібно розп’яттям назовні.

  • Носити не освячений натільний хрестик.

Неосвячений хрестик є просто прикрасою, яка не має нічого спільного з вірою. Тому, перед тим як вдягти на себе натільний хрестик, освятіть його в храмі.