Якби СРСР вступив з Заходом у війну відразу після Другої світової, то хто б переміг

На момент завершення Другої світової Радянський Союз мав перевагу над союзниками по піхоті і танкам в Європі. Також у СССР були більш підготовлені бійці в професійному плані. У той же час американці мали глобальну перевага по авіації (в 6 разів) і в частині військово-морських сил.

У разі війни з Заходом на кінець 1945 року відразу вимальовуються 2 глобальні нестачі, які звели б всі переваги практично до нуля:

1. Необхідність контролю окупованих територій за рахунок відволікання значних військових сил.

2. Проблема постачання військ необхідними ресурсами, доставка яких забезпечувалася б за допомогою поїздів. Через переваги союзників в повітрі існування такої логістики не могло бути довгим.

Початок бойових дій

Перевага СРСР по танках – можливість швидкого розкриття ворожої оборони з виходом на тактичний простір. У зв’язку з цим перші військові успіхи булиб за СССР однозначно. Але що далі?

Радянська економіка хоча й була переведена на військові рейки, але вона не могла йти ні в яке порівняння з американською промисловістю. Вони всю війну успішно робили гроші на військових постачаннях до Європи. В результаті їх економіка в 1945 р процвітала, а радянська досі не повернулася до колишнього стану, який був на момент початку Другої світової.

Чисельне співвідношення сил

До травня 1945 року в лавах Радянської Армії налічувалося близько 11 млн осіб.

Американські війська відчутно програвали нам за чисельністю, але якщо сюди додати можливості інших союзників, то така перевага стала б не такою явною. Та ж армія Великобританії складалася з 4 млн осіб, а скільки вони ще могли підвезти зі своїх колоній – багато. Ще сюди слід додати німців, які опинилися на окупованій союзниками землі.

Перевага по танках

Танків СССР більше, але не настільки значно, щоб зробити цю перевагу глобальною. При цьому якісні характеристики броньованих машин цілком можна порівняти.

На 1945 р найпоширеніший танк з радянської сторони – це Т-34, який практично ідентичний за характеристиками з американським «Шерманом».

Розуміння сенсу війни

Радянські війська успішно боролися на фронтах Другої світової, тому що розуміли, що ворог не просто захоплює їх землю, а знищує на корені радянський народ. Солдати йшли в бій не за комунізм чи Сталіна, а за свої сім’ї. Тому вони стояли на смерть.

У разі війни з колишніми союзниками тут не довелося б говорити про розуміння того, що відбувається. До того ж американці – це не нацисти, що знищують людей мільйонами. Жертви, звичайно, були б, але не настільки відчутні. Це цілком могло привести до переходу великої маси народу на іншу сторону. Навіть німці змогли сформувати достатню кількість частин з колишніх радянських військовослужбовців.

Висновок

Якби СССР атакував союзників, то по першості їм, безсумнівно, супроводжував би успіх. Але вони програли б наступні битви. І справа тут не в ядерній зброї, яка у американців вже була, а в усьому тому, що написано вище.