Як власними руками зробити теплу підлогу без подальших витрат на електрику

Доброго дня шановний читачу, ми раді бачити вас на нашому сайті.

Сьогодні ми вам розповімо як зробити теплу підлогу власними руками без подальших витрат на електрику.

Про це пише Мій Світ, за матеріалами Вакурат

Вийшло так, що я у себе на кухні домігся по-справжньому теплої підлоги без застосування в обігріві електрики і гарячої води. Тобто обігрів вийшов за принципом як в метро – природне тепло. Адже в метро опалення не передбачено …

На кухні у нас була не дуже рівна підлогу з “цікавим” рельєфом, що не дозволяє хоч якось нормально поставити столи. Так, ось так і жили, доводилося пхати під ніжки всяке, щоб меблі стояли рівно. Довго-довго терпіли, аж цілих 27 років, але все ж це набридло … Ремонт!

Спочатку ми сперечалися якого типу буде покриття підлоги. Я відразу наполягав на ліноліумі. Люблю цей матеріал і вважаю, що це найкращий варіант після справжнього паркету. Ні, паркет на кухню не треба, хоча в старих будинках, в сталінках і хрущовках таке рішення зазвичай. Але ось лінолеум … Мої хотіли керамограніт, або ламінат. Я – лінолеум і нічого іншого!

Причини, чому ні в яку не хотів керамограніт і взагалі кахель – відносна крихкість матеріалу і його могильний холод. До нас же приходять внуки, та й самі ми вже зовсім не молодіємо і камінь під ногами господині – зовсім недобре.

Ламінат вимагає буквально самої ретельної підготовки основи і … не подобається він мені. Хоча і встелений у нас у великій кімнаті. Жорсткий, негнучкий, неприємний матеріал. Ліноліум – м’який і … затишний …

І ось, використовуючи суміші-рівнителями, я вирівняв бетонну основу підлоги. Хай не “в нуль”, але досить щоб столи вже рівно самі, а не за допомогою книжки Леніна підсунутої під праву ніжку, якщо дивитися спереду …

Потім, почекавши пару днів, поки побільше вологи піде з суміші застиглої на підлозі, вистелив пенополіетиленову кладку 3 мм і на неї поклав плити OSB товщиною 15 мм і прішурупіл їх з кроком 30 см.

До речі, понад півроку тому я точно так же робив підлогу в коридорі і для того, щоб не надто піднімати його рівень, використовував 8 мм OSB. Зараз же використовував товщиною 15 мм. Це щоб вийти в рівень з підлогою коридору – він трохи вище.

Вся конструкція підлоги вийшла такою, що OSB, завдяки підкладці, має термоізоляцію від холодної бетонної основи, але приймає тепло йде від нашого приміщення зверху. Ліноліум, нехай і володіє теплоізоляційними властивостями, але сам значно щільніше ніж підкладка і теж набирає температуру передаючи її на OSB.

Таким чином ми маємо під ногами підлогу комфортної температури, якої без спеціального підігріву не буває у кераміки і ламінату.

Так Так! І це забавно, що така підлога-бутерброд відчувається ногами набагато більш теплим, ніж ламінат в кімнаті, що лежить навіть не на бетоні, а на паркетних щитах, які самі лежать на дерев’яних лагах і під щитами є повітряний прошарок – теж утеплювач.

Безумовно, якщо говорити строго, то ця підлога не є “теплою”, в тому сенсі, як ми звикли думати. Тобто у неї немає підігріву. Проте, таке рішення добре там, де немає можливості влаштувати підлогу з підігрівом і до того ж зберігає значну суму грошей, що в будь-якому випадку пішли б або на електроенергію або на водяне опалення.

Важливо врахувати, що пінополіетіленову підкладку потрібно класти не під ліноліум, а саме під OSB (фанеру, ДСП). Так пінка вкраде непомітні дрібні нерівності, які неминуче залишаться після заливки, а лист буде лежати більш “пластично”. Класти пінку під ліноліум не варто, тому що вийде огидно-м’яка підлога, на якому навіть найлегша табуретка залишить чіткі глибокі відбитки.