Домашній соус сацебелі. Зробіть не пошкодуєте!
Рецепт приготування справжнього соусу сацебелі на зиму. Всі ви напевно його пробували, знаєте і любите. Але чи робили ви коли-небудь домашній сацебелі?
Ми завжди дуже хотіли навчитися його консервувати, але рецепту у нас не було. Довірившись якось інтернету, ми безнадійно зіпсували продукти і настрій – нічого путнього не вийшло, на жаль.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами bbcccnn.org
Передбачувано смачний результат
Тоді ми вирішили діяти перевіреним і надійним способом – питати знайомих. І, звичайно ж, вдалий рецепт знайшовся. Мені нам дуже сподобався і своєю простотою, і зовнішнім виглядом готового соусу, і, зрозуміло, смаком. Соус вийшов саме таким, як ми хотіли – в міру гострим, але досить яскравим, з характером.
Ми не будемо стверджувати, що саме це – рецепт класичного соусу сацебелі, але все ж його смак, дуже близький до традиційного. Так що дуже рекомендуємо спробувати приготувати його, надіємось, вам теж дуже сподобається.
Будуть потрібні інгредієнти:
– 3 кг помідорів
– 1 кг червоного болгарського перцю
– 1-2 шт гіркого червоного перцю
– по 1 пучку кінзи, кропу і петрушки
– 40 гр. цукру
– 1 чайна ложка з великою гіркою солі
– 1 столова ложка меленого коріандру – з невеликою гіркою
– 1 велика головка часнику
* Вказано вагу вже підготовлених інгредієнтів.
Як готувати соус?
Для сацебелі відбираємо тільки стиглі солодкі червоні помідори, інакше смак соусу буде зіпсований. Болгарські перці беремо тільки червоного кольору, м’ясистих сортів, соковиті. Гіркий перець використовуємо теж тільки червоного кольору. Помідори і обидва види перців миємо в проточній воді. Помідори нарізаємо невеликими шматками, які увійдуть в отвір м’ясорубки. У гіркого перцю видаляємо плодоніжки і розрізаємо його вздовж навпіл.
Болгарські перці розрізаємо вздовж навпіл, вирізаємо плодоніжки, видаляємо насіння і перегородки. Ще раз промиваємо болгарські перці, щоб видалити прилип ле насіння.
Пропускаємо через м’ясорубку зелень, помідори і обидва види перців. Перекручену масу переливаємо в каструлю з товстим дном, в якій будемо варити сацебелі. Для цих цілей добре підійде каструля з нержавіючої сталі. Емальовану каструлю використовувати не варто – сацебелі пригоратиме.
Ставимо каструлю на вогонь і доводимо вміст до кипіння. Після закипання варимо масу на невеликому вогні, не прикриваючи кришкою, 20 хвилин, періодично помішувати.
Кладемо сіль, цукор і часник, пропущений через прес, перемішуємо.
Варимо все разом ще 5 хвилин. Пробуємо на сіль, при необхідності досолюємо.
Готовий сацебелі відразу ж розкладаємо по сухих простерилізованих баночках і герметично закручуємо.
Закриті баночки перевертаємо догори дном і укутуємо до повного охолодження.
Як правильно зберігати заготовку
Такий соус сацебелі можна зберігати і при кімнатній температурі, але обов’язково в темному місці, інакше він втратить свій колір.
Корисні рекомендації до рецепту
Зелені в сацебелі має бути багато. Якщо якийсь вид вам не подобається, можна покласти більше інших. Але кінза має бути присутня, в крайньому випадку, замініть її естрагоном і базиліком. З особистого досвіду можемо вам сказати, що в готових стравах кінза в компанії іншої зелені перетворюється і «звучить» зовсім інакше. Але не виключайте цю зелень повністю.
Часник додаємо в самому кінці варіння, це дозволить отримати більш насичений аромат соусу.